2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#törvény #film #homofób

Kivonulhatnak a külföldi filmstúdiók Magyarországról a melegellenes törvény miatt

Nagy Donát 2021.06.18. 08:08

A válság előtt a filmgyártás itthon százmilliárdos iparágnak számított, de a stúdiók a homofóbiával nem tudnak azonosulni.

Az egyik legfontosabb amerikai filmes lap, a Variety egy csütörtöki cikkében a magyarországi eseményekkel foglalkozik, és azt találgatja, hogy a héten elfogadott homofób törvény miatt vajon távol maradnak-e a nagy filmes produkciók Magyarországtól – írja a 444.

 

A cikk szerint a válság előtt a filmgyártás százmilliárdos iparágnak számított Magyarországon, ami nagyjából 80 százalékban az ide csábított külföldi produkcióknak volt köszönhető.

Az állam pedig eddig milliárdokkal támogatja a nemzetközi produkciókat adókedvezményeken keresztül.

Ennek azonban vége lehet, hiszen az új törvény szerint megtiltják a 18 éven aluliak számára az öncélú (?) pornográfia, homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését, de az iskolai szexuális felvilágosításon sem lehet a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíteni vagy megjeleníteni.

video-2562034_1280
Fotó: Pixabay

 

A Variety iparági forrásai még nem tudtak nyilatkozni arról, hogy ennek milyen következményei lehetnek Magyarországon, de a lap emlékeztetett arra, hogy a Disney, a Netflix, a WarnerMedia, a Sony és más stúdiók is bojkottal fenyegették anno Georgia államot a melegellenes törvényei miatt. Sőt, a Netflix az Outer Banks forgatását is elvitte az Észak-Karolina államból, miután ott homofób törvényeket fogadtak el.

 

A Variety kérdésére a WarnerMedia már ki is adott egy közleményt, miszerint elítélik a homofóbiát, az előítéleteket és a diszkriminációt.

 

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a lapnak azt mondta, szerinte a politikai szempontoknál fontosabb, hogy Magyarország jól képzett szakembereket, felszerelést és adókedvezményeket tud biztosítani a külföldi produkcióknak, és szerinte ezek fontosabbak lesznek, mint a politikai szempontok. Ezért reménykedik, hogy nem fogják retorziók érni a magyar filmipart.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló