2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#törvény #magyarország #terhesség #abortusz

Kifejezetten liberálisnak számít Magyarország az abortusszal kapcsolatban nemzetközi összehasonlításban

Kósa András/Azonnali.hu 2022.05.05. 12:40

Hamar vezették be, viszonylag tág teret ad a bajba jutott nőknek és a társadalom sem szigorításpárti – derül ki a Politico nemzetközi összehasonlításából.

azonnalipp

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elismerte, hogy valódi az a kiszivárgott dokumentum, ami szerint a testület felülvizsgálná korábbi, 1973-ban és 1992-ben született döntéseit, melyek szerint alkotmányos jog a terhességmegszakítás az országban. A hír óriási felháborodást váltott ki, a kritizálók szerint ugyanis

ezzel megnyílik az út az abortusz teljes betiltása felé.

Az ügyben megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, aki szerint meg kell védeni a nők önrendelkezési jogát – igaz, alkotmányos lehetőségei nem nagyon vannak egy esetleges legfelsőbb bírósági döntéssel szemben. (A testületben jelenleg a konzervatívnak tartott tagok vannak többségben.)

 

A kiszivárgott tervezetről először tudósító Politico most a egy európai körképet készített a terhességmegszakítással kapcsolatban, és a lap szerint

a magyar szabályozás kifejezetten liberálisnak mondható.

pikrepo-com (11)
Fotó: pikrepo.com

Magyarországon 1953-ban legalizálták az abortuszt, ezzel a tizedikek voltunk akkor a sorban, többek közös Izland (1935), Dánia (1937), Svájc (1942), Csehszlovákia és Finnország (1950) mögött, de a Szovjetunió (1955), Norvégia (1964), Nagy-Britannia (1967), Franciaország (1975), az NSZK (1976) vagy éppen a törvényt csak 1990-ben elfogadó Belgium előtt. Jelenleg Málta az egyetlen európai ország, ahol még mindig tiltott a terhességmegszakítás.

 

Az IPSOS tavalyi nemzetközi felmérése szerint a magyarok hozzáállása kifejezetten megengedőnek mondtató nemzetközi összehasonlításban:

nálunk a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy az abortuszt egyedül a nő döntésétől kellene függővé tenni,

további húsz százalék szerint bizonyos korlátozásokkal lehetne alkalmazni (például ha az illető nemi erőszak áldozata, vagy a terhesség veszélyezteti az anya életét), 8 százalék csak az anya életének megmentése érdekében engedné, míg 3 százalék van a teljes tilalom mellett.

 

Ezzel az európai élmezőnyben vagyunk, ugyanis a magyaroknál csak Svédországban (75 százalék), Nagy-Britanniában, Hollandiában (64 százalék), Franciaországban (64 százalék), Olaszországban (60 százalék) támogatják többen a teljes abortusz-szabadságot.

 

A magyar törvények szerint egyébként az anya a terhesség 12. hetéig kérheti az abortuszt, bizonyos esetekben pedig 18. vagy 24. hétig végezhető el a beavatkozás. Ha őt vagy a magzatot súlyos egészségkárosodás fenyegeti, a terhesség bűncselekmény következménye vagy az anya „súlyos válsághelyzete” esetén. Utóbbi tipikus gumiparagrafus, a legtöbb terhességmegszakítást erre hivatkozva végzik el.2020-ban a KSH szerint 23901 terhességmegszakítást végeztek Magyarországon.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló