2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #járványügyi intézkedések #korlátozások #lezárás

Úgy néz ki, hosszú koronavírus-tél áll előttünk

Kósa András/Azonnali.hu 2021.11.29. 14:22

Az európai demokráciák a járvány miatti lezárások és a tömegek politikai elégedetlenségének 22-es csapdájába kerültek.

azonnalipp

A kórházak tele koronavírusos betegekkel, az utcák tele a lezárások miatt elégedetlenkedő tömegekkel. A karácsonyi vásárokat csak maszkban, védettségi igazolvánnyal lehet látogatni – ha egyáltalán megtartják őket. Európa így várja az idei ünnepeket, az év végét a Politico brüsszeli lap általános helyzetértékelése szerint.

 

Mindezt azok után, hogy a nyáron a vezető politikusok azt ígérték, az idei karácsonyt már normálisan lehet majd ünnepelni. Július 19-én Boris Johnson látványos külsőségek között hirdette meg a „Szabadság napját”, az akkori brit lezárások végét, amire a britek napokon hát tartó tömeges kocsmázással és utcai bulikkal reagáltak.

Ehhez képest most az a hír, hogy a holland rendőrség letartóztatott két embert, mert megszöktek egy karanténszállóból.

(Nagy-Britannia egyelőre nem készül újabb lezárásokra, még a Dél-Afrikából indult omikron-variáns megjelenése miatt is csak a beutazók kötelező tesztelését állították vissza egyelőre, valamint a maszk használatát a tömegközlekedésen.)

 

Húzd meg

 

A britek ezzel viszont még mindig szabadnak érezhetik magukat egyre több uniós ország polgáraihoz képest, akiknek hetekig tartó teljes lezárással kell szembenézniük a fertőzés terjedése miatt. „Valahányszor enyhítünk a korlátozásokon, a vírus kijátszik minket” - mondta a belga lapnak Walter Ricciardi, az olasz egészségügyi minisztérium vezető virológus tanácsadója.

 

Szerinte akár a következő két-három évet is hasonlóan tölthetjük még, mint a mostani időszakot:

többé-kevésbé állandóan velünk élő korlátozó intézkedések és „szabadabb időszakok” váltják majd egymást.

Az európai államok egészségügyi rendszere pedig nem erre van felkészülve, a terhelést még a legfejlettebbek is komolyan megérzik. Németországban rekordokat döntöget a delta variáns miatt az új fertőzöttek száma, az ország déli részén több város kórházában megteltek az intenzív osztályok.

pikrepo-com (3)
Fotó: pikrepo.com

A nyugati határnál fekvő települések egészségügyi intézményeibe viszont Hollandiából szállítanak betegeket, ott ugyanis már a kapacitása határához érkezett a rendszer. Csehország, Szlovákia ezekben a napokban a világ legrosszabb fertőzési mutatóit produkálja 100 ezer lakosra számítva ezer körüli értékekkel (Németországban ez a szám 400, de ott ez is rekordnak számít), nem véletlen, hogy mindkét helyen általános lezárásokat léptettek életbe.

 

Szlovákiában a mentőszolgálat napi kivonulásainak negyede (mintegy napi 400 eset) súlyos állapotba került covidfertőzötthöz történik, az egészségügyi minisztérium egyik járványügyi szakértője, Matej Mišík a Parameter.sk szerint pénteken ezt azzal kommentálta, hogy mivel több mentőegységet nem tudnak rendszerbe állítani, a 400 covidos miatt ugyanennyien nem kapnak időben orvosi segítséget.

 

Csehországban érdekes lesz majd látni, hogy a hamarosan hivatalba lépő új kormány mit kezd a lezárással, hiszen Petr Fiala miniszterelnök már előre közölte, hogy nem értenek egyet a túl szigorú intézkedésekkel.

 

A „majdnem nyájimmunitás”


Portugáliában hiába 86 százalékos a lakosság oltottsági aránya, ismét korlátozásokat vezettek be (az esetszámok a töredékei annak, amit most Magyarországon mérnek): zárt térben kötelező a szájmaszk, termekbe, edzőközpontokba, szállodákba és mozikba csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Mindezt alig két hónnappal azután, hogy az ország oltási programjának vezetője bejelentette: „már majdnem elérték a nyájimmunitást”. A korlátozó intézkedések azért különösen kényesek politikai szempontból, mert januárban választásokat tartanak az országban.

 

Antonio Costa szocialista kormányfő számára felérhetnek akár egyfajta politikai öngyilkossággal is. A vírus és a lezárások mindenhol egyre súlyosabb politikai kérdést jelentenek. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egyik friss tanulmánya fel is hívja erre a figyelmet és egyenesen úgy fogalmaz:

az intézkedő kormányok a 22-es csapdájában találhatják magukat.

A lezárásokat ugyanis járványvédelmi szempontból a lehető leghamarabb el kell(ene) rendelni, még akkor, amikor alacsonyak az esetszámok, így lennének a leghatékonyabbak.

 

Akkor, amikor nem látszik

 

Csakhogy a járvány mérete ekkor a társadalom számára még nem látható, így az állampolgárok számára nagyon nehéz elmagyarázni, miért kell az életüket súlyosan korlátozó intézkedéseknek alávetniük magukat.

 

Viszont ha csak a járvány „tombolásakor” zárunk (amikor már sokan indokoltnak tartanák), akkor ez már nem elég hatékony. Ebben az esetben maga a lezárás lehet kemény politikai kritika célpontja, mondván, ha úgyis hatástalan, akkor miért nehezítenénk még tovább az emberek életét?

 

A kérdésre egyelőre mindenhol csak keresik a választ.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló