2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#pénz #fizetés #infláció

Hiába a béremelés, ha minden megdrágul

Nagy Donát 2021.07.30. 10:50

Béláim, ezt hívják inflációnak.

A korábbi hónapokhoz képest alacsonyabb ütemben, éves alapon 8,5%-kal nőttek a keresetek májusban Magyarországon. A szokásos 9-10 %-os tempótól való eltérést a bérdinamika versenyszektorban megfigyelt csökkenése okozta: ezen a területen 6,7%-os volt a bérnövekedés.

A Portfolio szerint azonban az 5% feletti infláció ennek nagy részét el is tüntette: a vállalati szektor reálbéremelkedése 1,5%-ra csökkent, ami sok éve a legalacsonyabb érték.

2021 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt, mindkettő 8,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az általános bérszínvonalat jobban kifejező középérték, a medián kereset 333 ezer forint volt, adózás után pedig 221 ezer forint.

money-3113653_1280
Fotó: Pixabay

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,7, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 10,6%-kal nőttek. A két szektor bérdinamikája elvált egymástól, egyelőre az nem világos, hogy a vállalati szféra bérezésében beállt változásnak mi a magyarázata.  Az elmúlt másfél évben ugyanis ezen a területen is 8-10 százalékos bővülést szokhattunk meg. Valószínű, hogy részben a minimálbér idei kisebb emelése is szerepet játszik: amíg 8%-kal nőttek a legalacsonyabb kerestek, addig a teljes bérskálán erősebb volt a nyomás, idénre azonban az ütem lefeleződött.

 

Az alacsonyabb bérdinamika a magasabb, 5% feletti inflációval együtt azt jelenti, hogy a keresletek reálértéke májusban a korábban megszokotthoz képest igen alacsony üteműre mérséklődött.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló