2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#magyarország tortája #gasztronómia #életmód

Habosított szilvás gombóc és pisztáciás málna az ünnep ízei

Farkas Bazsi/Ugytudjuk.hu 2022.08.21. 08:36

Megkóstoltuk az idei ország tortáját. Szánkat csak az kente el, hogy 1100 forintba került egy szelet.

 

Ha augusztus 20, akkor ország születésnapi tortája.

 

2007 óta tartja magát a hagyomány, hogy ezen a napon különleges tortát szolgálnak fel az ország cukrászdáiban, és most már az is hagyomány, hogy minden évben ezen a napon meg is kóstolom, hogy mit választott legjobbnak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

 

Az idei befutó a Huncut Szilva Herceg névre keresztelt torta volt. Már a név nagyon árulkodó: egy szilvás csoki mousse krém a fő alkotóelem, amit fahéjas, liszt mentes ropogósra helyeznek és még tovább bolondítanak egri vörösborral.

 

Fotó: Iván Ivett

 

A torta nagyon könnyű, a villa akadálymentesen szalad a tányér felé, első kóstolásra pedig a szilva kissé fanyar ízvilágára csatlakozik rá a csoki édessége, amihez szinte észrevétlenül érkezik meg a fahéj. Nekem gyermekkorom szilvásgombóca jutott kapásból eszembe. Az a fajta gombóc, amiben a töltelék előre, fahéjas cukorral összefőzött szilva volt. A gyümölcs pedig már egyfajta átmenet volt a kompót és a lekvár között, de textúrájában még hordozta a friss szilva vonásait. Kóstoló társammal arra jutottunk, hogy hosszú évek óta ez a torta a legjobb, amit augusztus 20-án kóstoltunk.

 

A cukormentes torta is el lett idén találva. A “Nagyi kedvence” egy málnás, fehércsokis krém, pisztáciás alapon. Bevallom, nekem a pisztácia alap egy kicsit száraznak, fűrészporosnak tűnt, ám ezzel csak én voltam így. A kóstoló társam szerint pont jó az aránya a málnának, a csokinak és a pisztáciának. Abban pedig mindenképpen egyetértettünk, hogy a torta üdítő, jól körülhatárolható, karakteres ízekkel bír, és a mindenmentes sütikre jellemző semmiféle utóízt nem hordoz magában.

 

Mindössze egy tényező kente el kissé a szánkat, hogy egy tortaszelet 1100 forintba kerül. De hát egyszer van születésnapja az országnak, nem igaz? 

 

(via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló