2024. október 30., Alfonz

Mindenki ügye

#egerplusz #magyarország tortája #édesség #gasztronómia #cukrászat #magyar cukrász ipartestület

Egri vörösborral készült finomságot választottak az ország tortájának

Kovács Dávid 2022.08.01. 15:45

A nagykőrösi cukrászt a frissen szedett szilva és az egyik családi pincészet vörösborának ízharmóniája ihlette meg a "Huncut szilva herceg" megalkotásakor. Magyarország cukormentes tortájának a "Nagyi kedvencét" választották, két kenyeret is díjaztak.

 

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász „Huncut szilva herceg” fantázianevű tortája viselheti idén a Magyarország Tortája címet – jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

 

Közzétette: Magyar Cukrász Ipartestület – 2022. augusztus 1., hétfő

 

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, ezúttal is olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vártak, amelyek az államalapítással vagy hazánkkal összefüggésbe hozhatóak.

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felverteket vagy egyéb tésztarétegeket, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

2022-ben a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring vagy a libamáj.

 

A győztes Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) azonban a "Huncut szilva herceg" ötletének megszületésekor az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó

– írja a "Huncut szilva hercegről" a Magyar Cukrász Ipartestület.

 

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok”, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

 

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.

– írja a "Nagyi kedvencéről" a Magyar Cukrász Ipartestület.

 

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, elsősorban a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól lehet megtalálni a Cukraszat.net oldalon, a lista pedig várhatóan a debütálás időpontjáig napról napra bővülni fog. A receptek a torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

 

💥💥Tádáááám: a “Nagyi kedvence” Magyarország Cukormentes Tortája 2022-ben!! 💥💥 A győztes torta a Virág Cukrászda és...

Közzétette: Egy Csepp Figyelem Alapítvány – 2022. augusztus 1., hétfő

 

Kenyereket is díjaztak, ugye?

 

Naná, természetesen, hogyne! Az MTI beszámolója szerint az Országházban tartott díjátadón az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták, a díjazottakat  Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke jelentette be.

 

A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyere lett.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló