2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#ksh #átlagkereset #fizetés

Szomorú statisztika: a magyarok több mint fele átlag alatt keres

2021.02.26. 19:11

Rengetegen voltak 2019-ben, akik a 367.800 forintos átlagbérnél kevesebb fizetést kaptak.

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban közzétette, mennyi volt 2019-ben a mediánbér, miután ezt az adatot az Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke közérdekű adatigényléssel kikérte. Eszerint míg az átlagbér 2019-ben bruttó 367.800 forint volt (ha a munkavállaló nem részesül semmiféle kedvezményben, ennek a nettója  244.587 forint), a mediánbér csak bruttó 292.320 forint (aminek a nettója 194.383 forint) – írja az Azonnali.

 

A mediánérték van középen, vagyis a dolgozók fele ennél kevesebbet keres, a másik fele meg ennél többet. Ha a két mutató (az átlagkereset és a mediánbér) egybeesne, az azt jelentené, hogy az ország fele keres az átlag alatt, a másik fele az átlag felett. Azonban a magyar átlagbér 75.480 forinttal volt magasabb 2019-ben, mint a mediánbér, ami azt jelenti, hogy

a dolgozóknak csak kevesebb, mint a fele kereste meg a bruttó 367.800 forintos átlagbért.

A Portfolio megjegyzi: ez alapján az átlagbér valóban torz képet mutat, hiszen a magas jövedelműek felhúzzák az átlagos számot, ennélfogva nem tükrözi a tipikus magyar életszínvonalt.

 

A KSH 2016 óta nem tette közzé a mediánbér adatát, az átlagbér számításával kapcsolatban pedig többször érte kritika a hivatalt, ugyanis a statisztikákban csak az öt főnél többet foglalkoztató cégek és állami vállalatok dolgozóinak bérét veszi ugyanis figyelembe. Minél nagyobb az átlagbér és a mediánbér közötti különbség, annál torzabb a bérstruktúra, és annál nagyobbak a jövedelmi különbségek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló