2022. augusztus 17., Jácint

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #európai unió #európai gyógyszerügynökség

Egy ötödik koronavírus elleni vakcinát is jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség

Barna Benedek 2021.12.20. 16:53

Jöhet az újabb oltóanyag az EU-ba.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját, amelyet Nuvaxovid (illetve NVX-CoV2373) néven hoznak majd forgalomba. Ez már az ötödik oltás, amely uniós forgalombahozatali engedélyt kaphat a 18 éven felüliek számára –  írja a HVG.

 

A Nuvaxovid fejlesztői génsebészeti módszerekkel alakítottak ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos, a két oltás között három hétnek kell eltelnie.


Az uniós gyógyszerhatóság tájékoztatása szerint az oltóanyag hatékonyságára vonatkozó két vizsgálatban összesen 45 ezren vettek részt. Az első vizsgálat –  amelyet Mexikóban és az Egyesült Államokban végeztek – 90,4 százalékos csökkenést mutatott ki a tünetekkel járó koronavírusos esetek számában. Az Egyesült Királyságban végzett második vizsgálat is hasonló csökkenést mutatott ki a megbetegedések számában: ebben a vizsgálatban a vakcina hatékonysága 89,7 százalék volt. Tehát

a két vizsgálat eredményei összességében azt mutatják, hogy a Nuvaxovid vakcina hatékonysága körülbelül 90 százalék.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy ez a vakcina mennyiben hatásos a koronvírus új, omikron-variánsával szemben.

pexels-cottonbro-3952224
Fotó: pexels.com (Képünk illusztráció)

 

A tájékoztatás szerint a Novavax-féle vakcinával kapcsolatban megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltás után néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribbak az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység vagy fájdalom, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, általános rossz közérzet, ízületi fájdalom és hányinger vagy hányás voltak.

 

Az Európai Unió ebből az oltásból 200 millió adagot rendelt a közös vakcinabeszerzés keretében.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló