2021. október 22., Előd

Mindenki ügye

#egészségügy #egészségügyi törvény #magyar orvosi kamara #orvosok

Felmérték, milyen hatással van az orvosokra az új egészségügyi törvény

Barna Benedek 2021.08.10. 14:46

Az orvoskamara kutatásában a bérek mellett a hálapénzre és a másodállásokra is rákérdeztek.

Az orvosok kétharmadának helyzete javult az egészségügyben elfogadott jelentős béremelés következtében, 9 százalékuknak viszont romlott az anyagi helyzete a hálapénz hiánya és a másodállások tiltása miatt

a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kutatása alapján, amelyet kedden ismertettek egy sajtóreggelin.

 

A 24.hu beszámolója szerint a felmérés során 279 szakorvost kérdeztek meg az új szolgálati törvényről a felmérés során, és az eredmény szerint

az alapbér-emeléssel 79 százalékuk elégedett, 16 százalék nem, 5 százalék pedig egyáltalán nem elégedett (utóbbiakat megkérdezték arról, mekkora nettó összeg lenne számukra elfogadható, ők a válaszok alapján a másfél millió forintos nettó bért tartanának megfelelőnek).

Miután a törvény márciusban hatályba lépett, sok orvos panaszkodott arra, hogy jelentősen csökkent az ügyeleti díja. A kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezettek 47 százalékának nem változott, 31 százalékának nőtt, míg 22 százaléknak – vagyis nagyjából minden ötödik orvosnak – csökkent. Álmos Péter, az orvoskamara alelnöke elmondta: a felmérés szerint az orvosok hétköznapi a ügyeletért nettó 9, a hétvégi ügyeletért nettó 12 ezer forintos óradíjat tartanának elfogadhatónak.

korona mti Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly / MTI

 

A törvény újítása az is, hogy az állami egészségügyben tevékenykedő orvos csak engedéllyel dolgozhat magánellátásban vagy más másodállásban. A felmérés kíváncsi volt, hogy korlátozza-e érdemben az orvosok magánrendelését vagy másodállását a törvény: a válaszok szerint 75 százaléknak egyáltalán nem, 13 százaléknak igen, 12 százalékának részben.

 

A kutatás során rákérdeztek a január 1-jétől teljesen betiltott paraszolvenciára is. A válaszok alapjám

az orvosok 74 százaléka helyesli, hogy hálapánz adása és elfogadása is büntethető lett – 18 százalék nem ért ezzel egyet, 8 százalék pedig nem tudja, vagy nem válaszolt erre a kérdésre.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint az nincs rendben, hogy "próbavásárlásokkal" tesztelik, elfogadnak vagy követelnek-e hálapénzt, 37 százalék viszont helyeselte a módszert. 16 százalék úgy vélte, január 1-je óta a hálapénz megszűnt, 31 százalék szerint pedig erősen mérséklődött, és csak mindössze 4 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nincs visszaesés.

 

Az orvoskamara szerint bár óriási lépés, hogy büntethetővé vált a hálapénz adása és elfogadása, nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni egy többévtizedes gyakorlatot, mert meg kell változtatni a lakosság attitűdjét is. Éppen ezért a MOK plakátkampányt indít a hálapénzmentes egészségügyért.

Az első két plakátot az Uzsoki Utcai Kórház előtt már el is helyezték. Összesen négyezer plakátot tesznek ki 167 kórházban, az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával.

MOK38
Kép forrása: Magyar Orvosi Kamara

(Indexfotó: pexels.com – Képünk illusztráció)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló