2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#kötelező oltás #rendvédelmi dolgozók #fegyverpénz #katonák

Csak a beoltott katonák és rendvédelmi dolgozók kapnak fegyverpénzt

Barna Benedek 2021.12.22. 16:22

Január végéig kell beadatniuk a védőoltást.

 

Még 2019-ben jelentették be a rendvédelmi dolgozóknak háromévenként fizetendő "fegyverpénzt", ami a hathavi fizetésüknek megfelelő, pluszpénzt takar. Az első kifizetés 2023-ban lett volna esedékes, de egy évvel előbbre hozták, és még a tavaszi országgyűlési választások előtt odaadják.

 

Az már korábban kiderült azonban, hogy nem fogja mindenki megkapni a juttatást: a nem a hivatásos állomány tagjai, nagyjából 15 ezer fő kimarad belőle. Miután pedig kedden Orbán Viktor bejelentette, hogy februárban érkezik a fegyverpénz, megjelent az erről szóló kormányrendelet, amely alapján

csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő összeg a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat.

A rendeletet szemléző rtl.hu cikke szerint a hathavi fegyverpénzre jogosultak:

– a rendőrség hivatásos állományának tagjai,
– a katonák,
– a katasztrófavédelmisek,
– a terrorelhárítók és idegenrendészetisek,
– a büntetés-végrehajtásban dolgozók,
– a NAV-pénzügyőri munkakörben dolgozók.

 

Közülük azoknak jár a hathavi távolléti díjnak megfelelő összeg (rendőrök esetében a bejelentett kiegészítő juttatást is hozzáadják), akik idén december 31-ig állományban voltak, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződésük.

 

Az új belépőknek vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot, ha ugyanis a munkaviszonyuk előbb megszűnik, akkor a teljes hathavi juttatást vissza kell fizetniük. Ha azonban azonnali lemondással vagy fizikai alkalmatlanság miatt távozik valaki, akkor időarányosan kell visszafizetni a fegyverpénzt (néhány esetben – például egészségügyi vagy pszichikai alkalmatlanság esetén – pedig nem kell visszafizetni semmit sem). A régebbi dolgozóknak csak akkor kell visszafizetési kötelezettségtől tartaniuk, ha nem oltatják be magukat január 31-ig.

 

Nem jár viszont a fegyverpénz

–  azoknak a rendőröknek, akik nem a hivatásos állomány tagjai (a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok, egyéb munkavállalók),
– iskolaőröknek,
– olyan rendőröknek, akik nyugdíjból visszamentek dolgozni, a szenior állomány tagjainak,
– próbaidőn lévőknek,
– felmentési-, lemondási időt töltőknek.

 

A rendelet alapján a fegyverpénznek nincs felső határa (azaz az egymillió forint feletti fizetéssel rendelkező felsővezetők is ugyanúgy megkapják majd a hat hónapnyi bért, mint a nagyjából 200-230 ezer forintért dolgozó kezdő rendőrök).

kiss-róbert-oltás-mti-bruzák-noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A szakszervezet kritizálta az oltás előírását

Elfogadhatatlan, hogy a kötelező oltáshoz kötik a fegyverpénzt

– mondta az RTL-nek Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Van olyan dolgozó, aki az egész életét arra tette fel, hogy szolgálja a rendőrséget, több évtizedet lehúzott az állományban, majd most az egészet fel kellene adnia egy oltás miatt? Így becsülik meg a dolgozókat? 

– fogalmazott, és egyúttal feltette a kérdést, hogy mi lesz a nem hivatásos állomány tagjaival.

 

Egyelőre nem tudni, mire számíthatnak, akik nem oltatják be magukat


Mint az rtl.hu írja, az ügyféllel is érintkező rendvédelmi dolgozóknak december 15-ig kellett beadatniuk a koronavírus elleni védőoltást, aki ennek nem tett eleget, azt fizetés nélküli szabadságra küldték. A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén az RTL információi szerint az hangzott el, hogy lényegében minden érintett beoltatta magát, így senkit sem kellett fizetés nélkülire küldeni. Január 31-ig viszont a teljes állománynak be kell adatnia az oltást, a retorziók részletei azonban nem ismertek.

 

"A pontos szabályokról nem született rendelet, így nem tudni, mi történik a gyakorlatban, ha valaki végül nem adja be magának a vakcinát. Nem tudjuk például, hogy folyamatos lesz-e a jogviszonya, lehet-e másodállása, vagy hogy ki fizeti ilyen esetben a társadalombiztosítást" – mondta Powell Pál,a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője. Hozzátette: a létszámhiány miatt nem valószínű, hogy tömegével küldenek embereket fizetés nélküli szabadságra, a munkát ugyanis már így is alig bírják elvégezni.

 

Az rtl.hu cikke szerint egyébként több százan nem várták meg a fegyverpénzt, inkább leszereltek, amíg tudtak (erre június közepétől november közepéig volt lehetőség). "A legtöbb kolléga ugyan azt tervezi, hogy februárig nem távozik, de sokan inkább lemondtak a hathavi bérnek megfelelő összegről, és a leszerelés mellett döntöttek" – fogalmazott Powell Pál.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló