2021. december 5., Vilma

Mindenki ügye

#privatizáció #önkormányzati bérlakások #lakástörvény

Átment a lakástörvény: töredékáron eladhatóvá váltak a világörökségi területen lévő önkormányzati ingatlanok

Barna Benedek 2021.06.15. 15:01

Megszavazták a lakások kedvezményes megvásárlását lehetővé tevő javaslatot.

134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a kormánypárti többség az új bérlakástörvényt kedden. Az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők már korábban jelezték, hogy ezen a szavazáson sem vesznek részt, ahogy a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet szavazásán sem.  A kormánypártok mellett a független Volner János, Fülöp Erik és Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavazott igennel, a Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői, és a Jobbikból korábban kiugrott, ma független képviselők nemmel szavaztak – számolt be a Telex.

 

A törvényjavaslat először Böröcz Lászlóhoz kormánypárti képviselőhöz fűződött, és időközben többször módosítottak rajta, miután nemcsak az ellenzék, hanem több fideszes polgármester is nyilvánosan kritizálta. Az első változat még úgy szólt, hogy az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, nagyon kedvező áron, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat, valamint azok a lakók is töredékáron vehetik majd meg az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, akik csak egy-két éve laknak benne, és akár már az adásvétel másnapján továbbadhatják sokkal magasabb, piaci áron. Ezt módosították úgy, hogy

az önkormányzatoknak csak azokat a lakásokat kell eladniuk, amik világörökségi helyszínen és annak védőövezetében, műemlék épületben találhatók, vagy olyan házakban, amik akkor elidegenítési és terhelési tilalommal terheltek voltak, de azóta ezt a korlátozást feloldották.

Emiatt – mint azt a HVG cikke megjegyzi – a törvény az eredeti százezer helyett nagyjából 1500 körüli, budapesti, világörökségi helyszínen, jobbára a Budai Várban fekvő ingatlant érint. Másrészt a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én, és annak időtartama eléri az öt évet. Akik már 1996 előtt is bérlők voltak, a forgalmi érték 15 százalékát kell kifizetniük a lakásért, 15–25 évi bentlakás esetén a forgalmi érték 50 százalékát, 5–15 év esetén a forgalmi érték 80 százalékát.

 

Majd újabb módosítások következtek, amelyek értelmében

 

– A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent (egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, így akár a becsült forgalmi érték 30 százalékáért kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába).

 

–  Az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre.

 

– Kizárólag a Várnegyedet érintően bekerült a szövegbe, hogy az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakás közül a földszinti elhelyezkedésűeknél a rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható.

 

–  Szintén a Várra vonatkozik az az újdonság, hogy ott nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.

 

(Indexfotó: pixabay.com) 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló