2024. március 1., Albin

Mindenki ügye

#törvényjavaslat #adózás #kata #kisadózók

Adóemelés, megszorítás, létbizonytalanság, nehéztüzérség – Ellenzéki reakciók a kata-módosításra


A könyvelőkhöz hasonlóan az ellenzék is bírálja a kormány javaslatát.

 

"Ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata" – értékelte a 444-nek az új kata-törvényjavaslatot Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke.

 

Hétfő kora délután jelentette be a kormány, hogy benyújtották az új katára vonatkozó törvényjavaslatot, melyben a legradikálisabb változás az lenne, hogy a jövőben a katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele. Kivételt egyedül a taxisok kapnának a szigorítás alól – említi a portál.

 

Az ellenzéki pártok sem hagyták szó nélkül a változást.

Új KATA szabályok: a kormány megint a nagyvállalatok oldalára állt. Ideje nevén nevezni a dolgokat: a KATA adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés. Az LMP egyetért azzal, hogy az államnak nagyobb adóbevételre van szüksége, mert több pénz kell ahhoz, hogy tisztességes fizetést adjunk a közalkalmazottaknak. Ez a javaslat mégis tragikus."

mondja Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

 

A zöldpárt politikusa hozzátette: "Egyrészt rossz helyről vesz el: nevetségesnek tartjuk, hogy miközben a legnagyobb vállalatok társasági adója továbbra is rekord alacsony, addig a KATA megszüntetésével akar bevételre szert tenni a kormányt. A tao emelésével kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa.

A mostani döntéssel több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Sokadik bizonyítéka ez annak, hogy ez a kormány nem a magyar emberek, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit tartja a legfontosabbnak"

– állítja az LMP frakcióvezető-helyettese.

 

"Ahogy az is gond, hogy semmilyen szándék nem mutatkozik arra, hogy bármilyen segítséget adjanak azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek már egy havi jövedelmét elvitte az infláció: ha a kormány csak negyed annyira becsülné őket, mint a taxisokat, akkor Magyarország egy igazságosabb ország lehetne.  Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk Parragh Lászlónak, aki törvényi erővel évi ötezer forint megfizetésére kényszeríti többek között a KATA adózással élő vállalkozókat is, hogy aztán ebből a pénzből tönkre tegye őket: meglátásunk szerint ezzel a teljesítménnyel joggal álmodozhat akár kormánytagságról is" – teszi hozzá Csárdi Antal.

A Fidesz a katásokat is tönkreteszi!

– mondja Facebook-videójában Z. Kárpát Dániel, a párt szakpolitikusa, aki hozzátette: a KATA létrehozásakor is a Fidesz volt kormányon, vagyis ha hiba van a rendszerben, az a kormány saját hibája. A politikus az MTI szerint elképesztőnek nevezte a kata átalakításával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, mondván,

óriási gazdasági válságot hozott a nyakunkra a Fidesz-KDNP”,

most pedig a magyar kisvállalkozók, családok bevételeinek megnyirbálását tervezi.

 

A tervezett törvénymódosítás sokakat zárna ki abból a lehetőségből, hogy a kata révén adózzon, így akár tíz- vagy százezrek életére lehet negatív hatással - jelentette ki. Hozzátette, ehelyett arra volna szükség, hogy vegyék sorra, és zárják be az adónem kiskapuit. A magyarországi munkahelyek több mint kétharmadát a kis- és közepes méretű vállalkozások adják, nem a multicégek - hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel

A multikat megvédte, a katás kisvállalkozásokon megszorítást hajt végre a Fidesz

– szól a DK közleménye.

 

"A kormány benyújtotta a katás adózással kapcsolatos törvénymódosítását. A brutális orbáni megszorítócsomagba illeszkedő javaslat szerint szeptember elsejétől a katások bevétele csak magánszemélyektől származhat, vállalkozásoktól nem.

Ez a változtatás tudatosan zár ki a KATA-ból akár több tízezer olyan magyar kis- és közepes vállalkozást is, amelyek eddig nem kizárólag magánszemélyeknek dolgoztak. Ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-től dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre?”

kérdi a Demokratikus Koalíció.

 

A Demokratikus Koalíció szerint „hiába az orbáni infláció és a különadók, most a KATA-t is elvitte a kormányzati megszorítás. A DK szerint morálisan és politikailag is vállalhatatlan, hogy amíg a Fidesz most azért háborúzik Európában, hogy a multiknak ne kelljen többet adózniuk, addig itthon a magyar vállalkozásokon hajt végre megszorítást azzal, hogy egy jelentős részüket kizárja a KATA-ból. A Fidesz a multik oldalán áll, a DK a magyar kis- és közepes vállalkozások oldalán, így számunkra elfogadhatatlan a KATA “átalakítása" – teszi hozzá Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

 

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője, a Facebookon reagált a kormány KATA módosító törvényjavaslatára. A módosítás szerint szeptembertől csak magánszemélynek számlázhatnak és mindenkinek egységesen 50 ezer forintot kell befizetni az államkasszába. Bedő szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak.

Több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat."

– mondta a Momentum képviselője arról, hogy a kormány végül nem 2023. január 1-gyel, hanem már most szeptemberben be akarja vezetni a változtatásokat. A Momentum politikusa elmondta, hogy azon kívül, hogy a gyors változtatás kapodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani.

A kormány nehéztüzérséggel lövi a KATÁ-s adózókat

– írja a Mi Hazánk közleménye.

 

"A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja a KATÁ-s adózókra vonatkozó, rendkívül rossz irányú és alacsony színvonalú indítványt, amelynek lényege, hogy idén szeptember elsejétől kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Megszűnik a betéti társaságok kedvezményes adózása, megszűnik a mellékállásban történő KATÁ-zás és eltörli a kormány annak lehetőségét, hogy a KATÁ-s vállalkozók gazdasági társaságoknak vagy állami- és önkormányzati szerveknek végezzenek tevékenységet" – fogalmaz Apáti István, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke, a Mi Hazánk alelnöke

 

"Most 460 ezer KATÁ-s vállalkozó tevékenykedik, ebből 108 ezren mellékállásban. Így szeptember elsejétől több százezer magyar család napi megélhetése kerül veszélybe. A Mi Hazánk szerint az igazi megoldás a tevékenységi körök felülvizsgálata és a feltétlenül szükséges, kisebb mértékű szűkítése lett volna, hiszen így csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél valóban nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma (pl. lakás bérbeadás). Így azonban a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötték. Szomorú, hogy egy ekkora minisztériumi apparátus nem volt hajlandó tevékenységi körök szerint felülvizsgálni a lehetőségeket, hanem inkább egy totális megoldást választott" – véli a Mi Hazánk politikusa, aki „fájdalmasnak tartja, hogy szeptember elsejével véget ér egy igazi sikertörténet és meggyőződésünk, hogy a korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani.

Úgy látszik, hogy a hazug propagandával ellentétben mégis a magyar emberekkel, jelen esetben a KATÁ-s vállalkozókkal fizettetik meg a háború és választási kampány árát”

– írja.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: pixabay.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló