2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#árak #oroszország #szankció

A magyarok kétharmada szerint a fogyasztói árak mérséklése fontosabb, mint a demokrácia védelme


Ennek ellenére a túlnyomó többség egyet ért az Oroszországot érintő szankciókkal.

 

Egy új felmérés szerint az Európai Unióban élő emberek nagy többsége szerint Oroszország ukrajnai háborúja hatással volt vagy lesz az életszínvonalukra - írta meg az Euronews.

 

Az Európai Parlament legutóbbi, 2022 tavaszi Eurobarométere szerint az orosz invázió óta nőtt az Európai Unió és az általa hozott intézkedések támogatottsága.

 

Az EU-s állampolgárok általánosságban a demokráciát egyre inkább olyan kulcsfontosságú uniós értéknek tekintik, amelyet érdemes megvédeni, miközben a szavazást is egyre fontosabbnak tartják, különösen az európai választásokon.

 

Figyelemre méltó, hogy az uniós polgárok Oroszországgal kapcsolatos megítélése megváltozott: a válaszadók mindössze 10 %-a látja pozitívan az országot, szemben a 2018-as 30 %-kal.

 

Az Európai Parlament Eurobarométere kiegészíti az Európai Bizottság által nemrégiben közzétett adatokat, amelyek szerint tízből majdnem hat polgár helyeselte az orosz invázióra adott uniós választ,

míg 80% támogatta a Moszkva elleni gazdasági szankciókat.

A demokráciát 38%-uk tartja a legfontosabb értéknek, amelyet az Európai Parlamentnek meg kell védenie, ami hat százalékpontos növekedést jelent 2021 ősze óta.

 

A barométer szerint tízből csaknem hat ember (59%) a szabadság és a demokrácia védelmét fontosabbnak tartja mint a fogyasztói árak visszafogását.

 

Néhány országban – nevezetesen Bulgáriában, Magyarországon, Máltán és Romániában – azonban jelentős többségben vannak azok, akik az árstabilitást priorizálják. 

radiator-250558_1280
Fotók: Pixabay

 

A bolgárok hetven és

a magyarok 67 százaléka vallja azt, hogy az uniónak a fogyasztói árak szintentartását kellene előnyben részesítenie.

 

Összességében a felmérés szerint az értékek védelmét inkább azok említik, akik szerint készek szembenézni az áremelkedéssel, és azok, akiket kevésbé érint a háború.

 

A COVID-19 járvány már az ukrajnai orosz invázió előtt is aggodalmat és bizonytalanságot okozott az emberekben a gazdasági kilátásaikat illetően.

Az európaiak mintegy 60%-a azt mondja, hogy nem bízik abban, hogy az ukrajnai háború után változatlanul folytatódni fog az élet, míg 40%-uk szerint az infláció és a megélhetési költségek emelkedése az életszínvonalukra is hatással van.

Tízből közel hat ember azt mondja, hogy nem érzi magát felkészültnek az energia- és élelmiszerárak emelkedésére.

A tagállamok között azonban jelentős eltérések vannak - az olyan országokban, mint Görögország, az emberek különösen sebezhetőnek, míg például a dánok kevésbé tartanak a gazdasági váltság következményeitől.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló