2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#koronavírus #kórház #kína #lélegeztetőgép #magyar kormány

A kormány úgy vett lélegeztetőgépet, ahogy épeszű ember tévét sem: se garancia, se szervíz

Papp László Tamás 2021.12.21. 11:19

Bombaüzlet, ugye?

Több magyar kórházban meghibásodtak, volt, ahol

a bedugás után füstölni is kezdtek a Kínából vásárolt lélegeztetőképek.

Máshol beüzemelni sem tudták a gépeket, mivel nem voltak megfelelők a csatlakozók.

 

Többek között ez derül ki a Direkt36 cikkéből, melyben a 2020 tavaszán beszerzett kínai lélegeztetőgépek sorsát kutatták.

 

A járvány berobbanása után a Szijjártó Péter vezette KKM összesen 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépekre: 16 ezer darab érkezett Kínából, többek között maláj, kínai, magyar és szlovák hátterű cégeken keresztül.

 

Azt eddig is lehetett tudni, hogy nagy üzlet volt a kínai gépek értékesítése. A Direkt 36 fentebbi cikkét idéző 444.hu is írt arról a maláj férfiról, aki 6258 lélegeztetőgépet szállított a magyar kormánynak, majd vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot.

 

Tavaly augusztusban, a külügytől kikért szerződések alapján részletesen is bemutatta a 444.hu, hogy hogyan rendelte jelentősen túl magát lélegeztetőgépekből Magyarország.

 

A Direkt szintén tavaly augusztusi cikkéből pedig az derült ki, hogy a magyar kormány dicsekedett a lélegeztetőgépek vásárlásával,

mégis ők kötötték a legrosszabb üzletet Kínával az egész EU-ból.

– emlékeztet a 444.hu.

 

Most a Direkt36 arról is írt kutatásaik alapján, hogy a készülékekre kötött szerződések is rendkívül előnytelenek voltak: a magyaroknak előre kellett fizetnie, és

lemondtunk a reklamáció jogáról is, a karbantartás kérdése sem került szóba.

Az eladók sokszor csak a kínai repterekig szállították a gépeket, és csak pár napig fogadtak volna be reklamációt, ami nyilván irreális körülményeket teremtett.

 

A Direkt36-nak kórházi és lélegeztetőgépekkel foglalkozó források arról beszéltek, hogy a

kórházakba 2020 novembere óta kiszállított több mint 3000 kínai lélegeztetőgépből sok még ma is a kórházak raktáraiban áll. Ha valamelyik készülék meghibásodik, sokszor meg sem javíttatják, hanem csak elővesznek egy másikat a készletből.

Gondot okozott az is, hogy üzembehelyező és karbantartó céget találjanak itthon a gépek mellé: a hazai szakemberek nem ismerték a kínai modelleket, emellett problémás volt az alkatrész-utánpótlás is, és sokszor a csatlakozók sem voltak kompatibilisek a magyar kórházakban lévőkkel – teszik hozzá.

 

Emiatt például tavaly decemberben a Dél-pesti Centrumkórházban még a készülékek üzembe helyezésével sem boldogultak.

 

Egy dunántúli kórházban pedig több lélegeztetőgép a hálózatra csatlakoztatás pillanatában füstölni kezdett.

Ez az egyik leggyakrabban használt, VG70-es típus volt,

melynek kínai gyártója 2020 óta három sürgős biztonsági figyelmeztetést is kiadott a saját terméke szoftverhibái vagy hibás kezelési útmutatója miatt, de ezek csak nyugat-európai egészségügyi hatóságok honlapjain olvashatók.

 

A Direkt36 igyekezett volna megkérdezni az OGYÉI-t is, de három hónapnyi gondolkodás után végül elutasították a közérdekű adatigénylést, mivel szerintük az

„élethez és egészséghez való jogot”

csorbítaná, így végül semmilyen információt nem közöltek a lélegeztetőgépekről.

 

A Külügyminisztérium korábban rendre azzal védte meg a beszerzéseket, hogy elképesztő verseny volt a lélegeztetőgépek piacán, és nem lehetett piaci árakról és körülményekről beszélni, de Magyarország ebben a versenyben helyt állt.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló