2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#járvány #gyerekek #karantén #unicef

Az elmúlt 75 évben nem volt olyan súlyos a gyerekek helyzete, mint a koronavírus-járvány alatt


Szörnyű hatása van a járványnak a gyerekek életére – derül ki az idén 75 éves UNICEF jelentéséből, ami többek között növekvő gyermekszegénységről és súlyos mentális problémákról számol be.

azonnalipp

A megfelelő oktatás és egészségügyi ellátás hiánya, élelmiszerhiány, gyermekmunka és gyermekházasság, súlyos mentális problémák.

Ez a mérlege a járványnak és a karanténintézkedéseknek az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jelentése szerint, amit a szervezet a megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tett közzé.

 

„A koronavírus-járvány több évtizedes eredményeket vet vissza” – írja a jelentés a szerkesztőségünknek eljuttatott közleméyn szerint, kiemelve, hogy

közel két évvel a járvány kirobbanása után a növekvő szegénység és egyenlőtlenségek korábban nem látott mértékben fenyegetik a gyermekek jogait.

Az UNICEF jelentése szerint a szegénység elleni küzdelem, az egészségügyi ellátás, az oktatáshoz való hozzáférés, a táplálkozás, gyermekvédelem vagy éppen a mentális jóllét területén elért eredmények mind veszélybe kerültek, ráadásul a válság ma is az eleve krízishelyzetekben élőket, ezen belül különösen a gyerekekeket érinti a legrosszabbul,

hasonlóan, mint az UNICEF második világháború utáni, 1946-os megalapításakor.

A szervezet becslése szerint a pandémia és a karanténintézkedések miatt jelenleg

 

– 100 millióval több gyermeket érint az úgynevezett „többdimenziós szegénység” (vagyis a nemcsak az anyagi jólétben, hanem az oktatáshoz és az egészségügyi rendszerhez való hozzáférésen, és az intézményrendszer állapotán keresztül is megragazható szergénység – a szerk.), ami 10 százalékos növekedés 2019-hez képest;

 

– körülbelül 60 millióval több gyermek él pénzügyi szegénységgel sújtott háztartásban, mint a járvány előtt;

 

– 2020-ban több mint 23 millió gyermek nem részesült életmentő, alapvető védőoltásokban – ez a szám közel 4 milliós növekedés 2019-hez képest, és a legmagasabb az elmúlt 11 évben;

 

– az UNICEF előrejelzései szerint 2022-ben 1,2 milliárd ember, köztük mintegy 525 millió gyermek szorul majd humanitárius segítségre.

 

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint az szervezet gyermekek millióinak segített abban, hogy biztonságban és egészségben fejlődjenek,

most azonban előrelépés helyett visszafelé haladunk.

"Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább hét-nyolc évbe telik, amíg helyreállnak a koronavírus előtti állapotok, pedig akkor is sok millió gyermek szorult segítségre, akiknek erőforrások és lehetőségek híján az életkörülményei nem voltak megfelelőek" – idézi az UNICEF közleménye Henrietta Forét.

pexels-tima-miroshnichenko-5951644
Fotó: pexels.com

Az jelentés további elkeserítő adatokkal szolgál:

 

– A járvány csúcsán 1,6 milliárd diák nem járt iskolába világszerte az iskolabezárások miatt.

 

– A 10–19 éves serdülők több mint 13 százalékának nem kielégítő a mentális állapota, miközben 2020 októberére a járvány miatt a világ országainak 93 százalékában kritikussá váltak – átmenetileg megszűntek – a mentális egészségügyi szolgáltatások.

 

– Az évtized végére akár 10 millióval nőhet a kényszerített házasságba kerülő kiskorúak száma.

 

– A gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlata által sújtott gyermekek száma világszerte 160 millióra emelkedett – ez 8,4 milliós növekedés az elmúlt négy évben – és további 9 millió gyermeket fenyeget az a veszély, hogy 2022 végéig munkára kényszerülnek a járvány okozta szegénység növekedése miatt.

 

– 50 millió gyermek szenved az alultápláltság legveszélyesebb formájától, a sorvadástól, és ez a szám 2022-ig 9 millióval nőhet a világjárvány ​​hatására.

 

Az UNICEF ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy

a világjárvány megszüntetése és a gyermekek romló egészségi állapotának visszafordítása érdekében fontos a koronavírus elleni védőoltás igazságos és méltányos elosztása, miközben kellő figyelmet kell fordítanunk a minőségi oktatásra, a gyermekek szociális védelmére és megfelelő mentális egészségének biztosítására is

– áll a szervezet közleményében.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló