2024. június 21., Alajos Leila

Környék ügye

#gyöngyös #katasztrófavédelem #gyakorlat #viharkár #önkéntesek #mentőcsapat

Megtépázott fák és háztetők: a vihar utáni kármentést gyakorolták Gyöngyösön – FOTÓK

Barna Benedek 2021.11.20. 18:09

Gyöngyösön szervezett gyakorlatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Gyöngy mentőcsoportnak szombaton.

 

A katasztrófavédelmi honlap beszámolója szerint a gyakorlat során az elképzelt szituáció az volt, hogy a településen átvonuló vihar tetőszerkezeteket bontott meg, az erős szél pedig fákat csavart ki a földből, a megyei műveletirányításra több mint száz segélyhívás érkezett.

Az önkéntes mentőcsoport azt a feladatot kapta, hogy a gyöngyösi Erőss-Bíró-kúria megtépázott tetőszerkezetét átmenetileg kijavítsa, továbbá az ingatlant veszélyeztető fákat szakszerűen eltávolítsa.

DSC_0111

A gyakorláson az áramszolgáltató és a vízszolgáltató szakemberei is részt vettek, az áramkimaradás miatt aggregátorokkal biztosították a szolgáltatásokhoz szükséges energiát, valamint a villanyvezetéket érintő gallyakat is levágták a környéken. Több mint húsz önkéntes jelent meg a gyakorlaton, elsőként a veszélyes fák eltávolítását kezdték meg. A Mátra Mentőcsoport önkéntesi is segítették a munkálatokat, a fák kivágását felügyelték és irányították.

 

A gyakorlat értékteremtő jellegét mutatja, hogy az elszáradt és korhadt fák már igazi veszélyt jelentettek a kúriára, kettő fa már tényleges rá is dőlt az épület tetejére. A beavatkozó állomány a négy korhadt fát szakszerűen eltávolította, majd felmérte a tetőn lévő lyukat és fóliával, tetőlécekkel befedték azt, hogy a tető ne tudjon beázni.

DSC_0171

Ez már a Gyöngyös környéki mentőszervezetek ötödik gyakorlata volt, minden alkalommal bebizonyították, hogy modern eszközeikkel, szaktudásukkal kiválóan kiegészítik a hivatásos egységek beavatkozásait, mindezt saját idejükben, önkéntesen teszik. A gyakorlaton a természeti és civilizációs katasztrófák eseteleges bekövetkeztekor végrehajtandó lakosságvédelmi feladatokra fókuszáltak az önkéntesek, az ilyen tréningeken a mentőszervezetek tagjai kiértékelik a szerzett tapasztalatokat és megosztják egymással az elmúlt időszak beavatkozásainak tanulságait is.

#GALLERY_150#

(Képek: Katasztrófavédelem) 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló