2022. július 1., Tihamér Annamária

Környék ügye

#sport #kerékpár #tour de hongrie #kerékpárverseny

Ezek voltak a Tour de Hongrie zárónapjának legjobb pillanatai (FOTÓK, VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.05.16. 09:12

Az útvonal Egert és a környék több települését is érintette. A falvakban és a városokban is sokan üdvözölték a versenyzőket.

 

Vasárnap tekerték le a versenyzők a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny legutolsó és egyben legnehezebb szakaszát, amely a Bükköt és megyénket is átszelte. Ahogy korábban írtuk, az Egert is érintő királyetap kékestetői fináléja hatalmas csatát hozott: az olasz Antonio Tiberi az utolsó métereken előzte meg az összetettet elhódító Edsie Dunbart, aki a Tour de Hongrie első ír győztese lett.

tdh-fb1
Fotó: Tuba Zoltán / Tour de Hongrie

A 905 kilométer össztávú magyar körverseny zárószakaszának a miskolci Szent István térről vágott neki a mezőny, majd a versenyzők átkeltek a Bükk kaptatóin, Lillafüred és Hollóstető után Felsőtárkány és Eger következett. A versenyzők azonban nem érintették a történelmi belvárost, a biciklisek a Viadukt után Egerbakta felé haladtak, majd tovább a Mátra felé, hogy végül az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn érjenek be a finisbe.

 

A Miskolc és a Kékestető közötti 184 kilométeres szakaszon 2751 méternyi szintemelkedéssel kellett szembenézni. Volt, ahol a tűzoltóság is kivonult, a falvakban és a városokban is sokan üdvözölték a versenyt. Az ötödik szakasz közvetítésének legjobb pillanataiból már egy válogatás is megjelent a Tour de Hongrie hivatalos Facebook-oldalán.

 

Az ötödik szakasz közvetítésének legszebb pillanatai

Közzétette: Tour de Hongrie – 2022. május 15., vasárnap

 

"Ismertem a hegyet, ami sokat segített. Tudtam, hogy az utolsó másfél-két kilométer a legfontosabb. Dunbar két kilométernél támadott, én nagyjából másfél kilométernél, az utolsót pedig teljes erőbedobással tettem meg, hogy utolérjem, ez sikerült is az utolsó harminc méterre" – értékelt az MTI-nek Tiberi. Elárulta: a mászást hátul kezdte meg, nem érezte igazán jól magát, ám kilométerről kilométerre jobban ment neki.

 

A sárga trikót Dunbar vihette haza, aki társaival az első négy szakaszon a sprinter Elia Vivianiért dolgozott, ezen a napon az összetett megnyerése volt a célja. "Tudtam, hogy ehhez nyerni kell vagy legalábbis az elsőségért küzdeni a szakaszon. Ahhoz, hogy elég nagy előnyt szerezzek, egy percig teljes erőbedobással kellett tekernem. Feküdt nekem, arra kellett odafigyelnem, hogy ne tekerjek sokat a vörös zónában"  – mondta.

Fotó: Tuba Zoltán / Tour de Hongrie

A hazaiak közül ezen a napon is Dina Márton teljesített a legjobban, az EOLO-Kometa magyar légiósa a 47. helyen ért célba, az összetett versenyben pedig a 38. helyen helyen zárt. "Bennem ennyi maradt a végére" – fűzte hozzá Dina.

 

A zárószakasz és -nap képeiből egy hatalmas válogatás is megjelent a Tour de Hongrie hivatalos Facebook-oldalán: Vanik Zoltán, Tuba Zoltán, Pertorini Márió és Halmágyi Zsolt képeit itt lehet megnézni. Időközben pedig a királyetap összefoglalója is elérhetővé vált az M4 Sport oldalán.

 

Közzétette: Tour de Hongrie – 2022. május 15., vasárnap
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló