2024. május 27., Hella

Környék ügye

Ezek a legnépszerűbb kerékpáros utak Eger környékén

[Szponzorált tartalom] 2019.11.30. 00:00

Nyeregre fel, amíg az idő engedi! [X]

 

Közismert, hogy a kerékpározásnak rengeteg pozitív egészségügyi hatása van szervezetünkre. A kerékpározás az utóbbi években szerencsére nemcsak országos viszonylatban éli reneszánszát. A személygépkocsihoz viszonyított költséghatékonyságának, a levegő minőségéért érzett felelősségnek, illetve általánosságban a környezettudatosságnak köszönhetően Egerben is egyre többen ülnek fel a bringára. Utóbbi az elmúlt években fokozottan igaz a városba érkező turistákra is.

 

Kerékpárral könnyebb!

 

Bár Eger csodálatos történelmi város, nem mindenkit elégíti ki az, ha végigjárja a történelmi nevezetességeket.  Az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy a város határán túlterjedő túrára indulnak és felfedezik a festői szépségű Eger környéki hegyvidéket. Ez ma már azok számára sem lehetetlen, akik nem saját kerékpárjukkal érkeznek a történelmi városba, hiszen térítés ellenében az egri kerékpárkölcsönzőben tucatjával igénybe vehetők a környék felfedezésére kiválóan alkalmas kerékpárok.


Ezek a legnépszerűbb kerékpáros utak Eger környékén

 

Egerről nem a kerékpározás jut eszünkbe elsőre, pedig a számos tradicionális látnivalójáról, kiváló borairól és történelmi emlékhelyeiről híres városban az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően jókat tudunk kerékpározni is. A közelmúltban sokat cikkeztek arról a különböző sajtóorgánumok, hogy a kerékpáros közlekedés megkönnyítése érdekében Eger városa egy több mint 10 kilométeres egybefüggő kerékpárutat épített ki. A több mint félmilliárd forintból kiépült kerékpárút-hálózat Eger déli városhatárától lehetősé teszi az eljutást a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig, sőt igény szerint akár Ómassáig is.

 

Eger környéki kerékpár túra a Bükkben

 

Az egyik legnépszerűbbEgerből induló kerékpárútvonal a Berva-völgyén át vezet, ahonnan már autóforgalomtól teljesen mentes útvonalon, gyönyörű fás környezetben halad tovább az utunk. Az útvonal kezdő kerékpárosok számára nemcsak a csodálatos táj figyelemelterelő hatása miatt lehet nehézkes, de a folyamatosan kanyargó szakaszok miatt is. A kígyószerűen tekeregő út a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontjáig vezet bennünket, ahol egy kis pihenőt beiktatva órákat tudunk eltölteni. Akárcsak az egy irányba vezető út következő állomásán, a híres tárkányi tónál, ahol van lehetőségünk a tóparti kőmúzeum földtörténeti darabjainak megszemlélésére. Ezt követően a kerékpárral kényelmesen járható utunk a Várhegy felé kanyarodik, amely lankás útjain könnyű menetet ígér az Eger fölé magasodó Egedre, majd az Eger környéki szőlők érintésével járó útszakaszra. A fenti kerékpárút hossza több mint 40 kilométer, amely ráadásul 800 méteres szintkülönbséget is magába foglal. Némi pihenő beiktatásával még így is 6-7 óra alatt teljesíthető az útvonal a kevésbé edzett kerékpározók számára is.

 

Rövidebb kerékpárútvonal Egerszalókra

 

Azok számára, akik nem szeretnének hosszabb kerékpáros kiruccanást tenni, Egerből indulva érdemes a viszonylag kis forgalmú Egerszalókra vezető utat választani, amely – nyugodtan kijelenthetjük – országos viszonylatban is egyedülálló természeti szépséget rejt. A környék legismertebb nevezetessége az a föld mélyéből feltörő hévízforrás, amelyet a domboldalon lefolyó víz épített hatalmas mészkőlerakódás formájában. A falu határában találhatók az un. kaptárkövek, melyek a szakemberek szerint minden bizonnyal vulkáni utóhatások következtében feltört riolittufa maradványai. Itt található továbbá a Laskó-patakon felduzzasztott tó, amely nemcsak a kirándulók másik legkedveltebb célpontja, de az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize is egyben. Hazafelé indulva érdemes a régi Szalóki utat választani. Amennyiben ugyanis kölcsönöztük a kerékpárunkat, a Szépasszonyvölgyön keresztül visszajuthatunk a város kerékpárkölcsönzőjéhez.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló