2023. november 29., Taksony

Környék ügye

#mátraháza #hotel #lifestyle hotel mátra

Évek óta bűnügyi zár alatt van a mátraházi hotel, mégis ömlik bele a közpénz

Nagy Donát 2021.11.17. 08:03

Most éppen Orbán Viktor vejéhez tartozik a luxusingatlan.

Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group, írja a 24.hu. A cikk szerint Orbán Viktor vejének cégcsoportja szeptemberben és októberben öt újabb egységet szerzett meg, ezek között van a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra is.

A Kékes lábánál található, wellness részleggel rendelkező 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott, így a két osztrák síhotel után ez rövid időn belül a harmadik szálloda, amelyik Mészárostól a miniszterelnök vejéhez kerül.

A Lifestyle üzemeltetése az elmúlt években a Hunguest szállodalánchoz tartozott, ami tavaly egy 820 millió forintos támogatáshoz is hozzásegítette a hotelt. A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanis 17,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami forrást osztott ki a Mészáros-érdekeltségű szálláshelyeknek.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben Orbánék közpénzzel támogatják a felújítását, és a NER "jeles személyiségei" között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van.

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

ls
Fotó: Google Utcakép

 

Azt írják, hogy a rendszerváltás előtt épült létesítmény eredetileg Bérc Hotel néven működött, mígnem a 2000-es években bezárták. A Quaestor-csoport 2011-ben átépítette, és Lifestyle Hotel néven nyitotta újra. A költséges rekonstrukció felemésztett egy 400 millió forintos uniós támogatást, és akkoriban került az ingatlanra az Unicredit Bank 14,7 millió eurós, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzáloga is. A nyitás után a szálloda üzemeltetője és közvetlen tulajdonosa a Quaestor Invest Kft. leányvállalata, a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft. lett.

Az ingatlanok esetében a bűnügyi zár elrendelése olyan eszköz a hatóságok kezében, mellyel felfüggeszthetik a birtokos bűncselekményekben közvetlenül vagy akár csak áttételesen érintett vagyontárgya feletti rendelkezési jogát. A zárlattal a Quaestor-ügy indulásakor megakadályozhatták például, hogy a rengeteg kisbefektetőt megkárosító brókercég maga adja el az ingatlanokat, anélkül, hogy a károsultak követeléseit kielégítené.

A Lifestyle Hotel bűnügyi zár alá vételét az épület tulajdoni lapján az elmúlt hat évben több bejegyzésben megerősítették. Az épület 2018-ban mégis kikerült a quaestoros Bérc Hotel Kft. tulajdonából: egy Mészáros Lőrinc-közeli cég szerezte meg.

 

Arról, hogy mi történt, és a bűnügyi zárlat ellenére forgalomképes-e az ingatlan, a KR NNI vagyon-visszaszerzési hivatalától és a Quaestor-pert lefolytató Fővárosi Törvényszéktől próbált a lap informálódni, nem sok sikerrel, ők ugyanis azt mondták, a per annyira terjedelmes, hogy megjósolhatatlan, mikor lesz vége. Az elhúzódó eljárás miatt a mátraházi ingatlannal kapcsolatos adatok sem lesznek nyilvánosak. 

 

Az ORFK kommunikációs osztályától azt a választ kapták, hogy a KR NNI már 2015 decemberében befejezte a vagyon-visszaszerzési eljárást, és azt az alapüggyel együtt, vádemelési javaslattal továbbküldte az ügyészségnek. Azt írták, hogy

a vádemelési javaslat megtételekor a kényszerintézkedés hatályban volt, azonban az ezt követő időszakban az azzal kapcsolatos rendelkezési jog kikerült a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal hatásköre alól.

Azaz a rendőrség magyarázata szerint a 2021-es bejegyzésben azért szerepelhet mégis a KR NNI illetékes hivatala, mert „a tulajdoni lapon az eredeti adatok mindaddig változatlanok maradnak – függetlenül attól, hogy ki folytatja az eljárást –, amíg azon valamely hatóság nem változtat”.

 

Mike Ferenc, a Quaestor Invest és a Bérc Hotel Kft. felszámolóbiztosa megkeresésükre azt közölte, hogy a mátrai hotel körüli események

túl vannak azon a látótéren, amit ő követni tudott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló