2023. június 5., Fatime

Környék ügye

#streaming #bátor #tyúkközvetítés

Csípni fogod! - Tyúk TV indul Bátorban!

Csarnó Ákos 2023.02.12. 16:42

 

Közel 70 tyúk, továbbá gyöngytyúkok, nyulak, galambok és egy komondor életét követhetik nyomon élőben Bátor településről azok, akik nézik a HENFLIX YouTube-csatornáját. A nézők akár meg is etethetik a szárnyasokat online.

 

„Bár általában nem így gondolunk rájuk, a tyúkok nagyon izgalmas állatok. Hogy csak néhány érdekességet említsek: ők a dinoszauruszok legközelebbi élő leszármazottai, 100-nál is több arcot képesek felismerni. A tyúkanyó ’beszél’ a még tojásban lévő csibékhez, akik ráadásul válaszolnak is. Ezért gondoltuk, hogy bemutatjuk a baromfiudvar mindennapi életét, hiszen sajnos ma már még faluhelyen is egyre kevesebb a lehetőség arra, hogy akár a gyerekek, akár a felnőttek megismerjék ezeket a jópofa jószágokat” – mondta el a projektről Botos Regina, a Bárányfelhő-Bodorító Egyesület elnöke.

 

A nézők két kamerán keresztül láthatják a tyúkokat, az egyik a tyúkudvart, a másik az ólat mutatja. Utóbbiban már gyűlnek a tojások, s várhatóan egy hónapon belül lesznek kiscsibék is.

 

 

Az egyesület tagjai bíznak benne, hogy projektjük eredményeként mások is kedvet kapnak a tyúktartáshoz, de legalábbis másként tekintenek majd a tyúkokra, egyéb háztáji állatokra és a falusi életre. A háztáji gazdálkodás a klímaváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet kap: csak az élelmiszerszállítás háztartásonként körülbelül 8 tonna kibocsátást termel évente, ami egy átlagos háztartás üvegházhatású gázkibocsátásának 11%-ának felel meg. Emellett a háztáji tyúkok jellemzően egészségesebbek, ízletesebbek, s – míg a lábosba nem kerülnek – talán azt is mondhatjuk, boldogabbak is.

 

 

Bár a tyúkok élete néha olyan, mint egy teleregény – van itt intrika, harcok és persze szex is  – összességében nagyon megnyugtató mindenki számára a mindennapjaikba betektinteni. „Egy pszichológus barátunk szerint azért is érdemes hasonló ’műsorokkal’ kikapcsolódni, mert felgyorsult életünkben rendkívül túlterhelt az idegrendszer, az ilyen kevésbé intenzív ingerek pedig pihentetik, kikapcsolják” – magyarázta Botos Regina.

 

A HENFLIX célja a szórakoztatáson és a megnyugtatáson túl az ismeretterjesztés is, ezért az egyesület tagjai több műsorral is készülnek, emellett pedig a honlapjukon (https://henflix.hu) blogot is vezetnek. A nézők ezen túlmenően akár online meg is etethetik a szárnyasokat egy automata etető segítségével.

 

A program a TESCO „Ön választ, mi segítünk” programjának és a Madárles.hu (https://madarles.hu) támogatásával valósulhatott meg – utóbbin a különböző vadmadarak (baglyok, vércsék, ölyvek, gólyák stb.) költéseit láthatják élőben az madárbarátok.

 

A tyúkok etetése:

 

Keresse fel az élő közvetítést a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=tpwx4-8-M6Q

Győződjön meg róla, hogy fel vagy iratkozva a Henflix csatornájára (ha nem, nyomjon a közvetítés címe alatt lévő Feliratkozás gombra).

A közvetítésnél megjelenő Top Chatbe írja be a következőt (az 123456-ot a kapott kóddal helyettesítve): !start 123456

A chatbot aktiválja a csomagot.

A tyúkok etetéséhez ezek után csak a következő szöveget kell beírni tetszőleges időpontban a Top Chatbe: !feed

Egy percen belül indul az etetés.

 

ETETÉSI SZABÁLYOK

 

A kódot bármikor felhasználhatja.

Az etetőt érdemes napfelkelte és napnyugta között elindítani, hiszen akkor vannak ébren a tyúkok.

Ha látja, hogy sok kukorica van a földön, lehetőleg ne indítsa el az etetőt, várja meg, míg elfogy.

 

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló