2024. július 23., Lenke

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #elektronika #akkumulátor gyár

A veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonására kéri a kormányt Debrecen fideszes polgármestere

Csarnó Ákos - MTI 2023.10.10. 08:22

Akku-gyárakat mindenhová, elvtelenül?


Elvileg előfordulhat olyan eset egy kormányrendelet értelmében, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be, amennyiben a szerződésben vállalja a gyár, hogy nem szennyez illetve felszámolja a szennyezést. Bátonyterenye és Abasár a rossz példák.

 

Papp László (Fidesz-KDNP) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, elfogadhatatlan, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

 

A debreceni polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés.

Papp László emlékeztetett rá: néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, amely lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon.

A szavakat tetteknek kell követni - tette hozzá a polgármester, aki közleményében felkérte "Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet".

 

indexkép: Átlátszó

   

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló