2024. június 18., Arnold Levente

Vélemény

#minczér gábor #spisák györgy #választás2024eger

Spisák György aljegyző a hivatali pártatlanságot odadobva plakátol Mirkóczki Ádámnak

Csarnó Ákos 2024.05.20. 20:02

Súlyosan etikátlan cselekedet

 

Egészen szürreális videó látott napvilágot arról, ahogy Spisák György, Eger aljegyzője és Minczér Gábor alpolgármester és egyben jelölt közösen próbálnak rögzíteni egy Mirkóczki Ádámot ábrázoló plakátot egy egri közterületen.

 

 

 

Ezzel a helyzettel több probléma is van, ugyanis még ha érthető is az aljegyző buzgalma, hogy részéről a legjobb az lenne, ha a jelenlegi városvezetés maradna és ezért ő mindent meg is tesz, vannak jogszabályi előírások, amik körülírják, hogy egy közszolga mit tehet meg, meddig mehet el.

 

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 85. § (4) bekezdése értelmében a kormánytisztviselő nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához méltatlan, vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné.

 

Egy önkormányzati választás kampányidőszakában nagyjából csak a jelölőszervezetet illetve a jelölteket és munkatársait illeti meg a kampányolás (fórumok tartása, aláírásgyűjtés, kopogtatás és pl. a plakátok kihelyezése is), egy önkormányzati vezető súlyosan etikátlan magatartást követ el (még akkor is, ha netán a jelölő szervezet tagja vagy vezető tisztségviselője lenne), ha annak az önkormányzatnak a területén kampányol, jelesül plakátol, bárkiért, bárki érdekében, ahol ő döntési kompetenciával rendelkezik, felettese a jegyzőn túl áttételesen a polgármester, munkaköréből kifolyólag pedig a jegyző helyettesének tekinthető.

 

Arról nem is beszélve, hogy vezetői minőségében indirekt módon akár ráhatással is lehet a helyi választási szervek dolgozóira is, hisz a Helyi Választási Iroda a Polgármesteri Hivatalban működik.

 

Az pedig már csak a pökhendiség netovábbja, hogy azon túl, hogy elismeri a plakátozás tényét, az aljegyző még odaveti, hogy „Mert miért ne lehetne?” A plakátolás ténye egyáltalán nem biztosíték arra, hogy Eger aljegyzője pártatlanul, befolyástól mentesen, részrehajlás nélkül végezné a munkáát, sőt, annak teljes ellentétje.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló