2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#gárdonyi géza színház #blaskó balázs #féktelenül #venczel valentin #weil zoltán #média eger #somogyi kinga

Megszűnik a Féktelenül című műsor az egri tévében, mert házigazdája szerint nincs véleményszabadság

Csarnó Ákos 2022.04.14. 12:15

A TV Eger egyik műsora, a Féktelenül komoly hullámokat vetett az egri közéletben. Eddig azzal tette azt, hogy adásonként más-más érzékeny, fontos témával jelentkezett. Most viszont úgy, hogy egyáltalán nem jelenhetett meg az egyik adás. Az ügyben megjelent nyilatkozatokat egy beszélgetés teheti tisztába.

 

Venczel Valentin színész és rendező a Féktelenül később le nem adott adásának vendégeként mondta el Weil Zoltánnak, az adás házigazdájának, hogy miért hagyta ott nemrég Blaskó Balázs darabját. Az egri színház igazgatója viszont elérte, hogy az adás ne mehessen le a tévében. Az egri városi tévén futó beszélgetős műsor vezetője azt állítja az egriszin.hu felületén, hogy az adás megjelenését Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója fúrta meg – arról, hogy a beszélgetés hogyan alakult, itt írtunk bővebben.

 

Ezt követően nyilatkozatok és közlemények áradata indult meg. A Média Eger vezetője, dr. Somogyi Kinga a TV Eger Facebook-oldalán tett közzé egy közleményt, amiben azt állítja, nem igaz, hogy a városi tévé Blaskó Balázs utasítására tiltotta le a Venczel Valentinnel készült interjú adásba kerülését.

Blaskó Balázs semmilyen formában nem adott utasítást – hiszen nem is adhatott! – a Média Eger Kft. vezetőségének arra irányulóan, hogy a fentebb említett felvétel ne kerüljön adásba. A döntést, miszerint a felvételt a televízió nem sugározza, mint ügyvezető-főszerkesztő, a szakmai és sajtóetikai szempontok figyelembevételével, én hoztam meg.

A Média Eger vezetője szerint Venczel és Weil beszélgetése kimeríti az egyoldalú tájékoztatás fogalmát, amely "így nem felel meg sem a közszolgálatiság, sem pedig a kiegyensúlyozott tájékoztatás kritériumainak". Hozzáteszi: a döntésében sem a Gárdonyi Géza Színház, sem a város vezetése nem befolyásolta. "Utasítást a felvétel letiltására semmilyen irányból nem kaptam" – írja.

 

A döntés kizárólag szakmai okok mentén született meg, ennek fényében pedig a közeljövőben a Média Eger Kft. a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében az ügy mindkét érintettjének lehetőséget fog biztosítani ugyanabban a műsorban, ugyanolyan műsoridő mellett az álláspontjaik kifejtésére – áll a közleményben.

 

Weil Zoltán azonban másként emlékszik, és kérdésünkre is megerősítette azt, amit a közösségi oldalon, kommentben is írt: „Az adás nem ment le csütörtökön, erről engem senki nem értesített. Hétfőn, amikor rákérdeztem, akkor a tévé vezetése elmondta, hogy az interjú felvétele után valaki szólt Blaskó direktor úrnak, aki azonnal telefonált és méltatlankodott. Ezek után döntött úgy a tévé, hogy nem mutatja be műsort, amihez természetesen joga van. Annak megítélése, hogy ez cenzúra, vagy főszerkesztői döntés, mindenkinek a vérmérsékletétől függ.”

Igazából akár meg is állhatott volna itt a történet. Azonban szerdán a rendkívüli önkormányzati közgyűlésen az egyik (épp a Média Eger Kft-ről szóló) napirendi pont vitája során Mirkóczki Zita képviselő megkérdezte Somogyi Kingát, hogy igaz-e, hogy őt Blaskó Balázs a műsorral kapcsolatban felhívta. Ahogy a beszámolónkban is olvasható, erre a kérdésre a Média Eger vezetője kategorikus nemmel felelt a közgyűlés és az egri városháza termében ülők előtt.

Ezután ismét megkerestük Weil Zoltánt, aki több zavarba ejtő információt is megoszott velünk. Jelezte: nehezen hihető, hogy a tévé vezetője nem tudta, hogy milyen műsor készül a Féktelenül adásában, hiszen ő és a műsor vendége – Weilt szavaival élve – „nem éjjel lopakodtak be elkészíteni a műsort”. Azonban még súlyosabb az a beszélgetés, amelynek részleteit Weil osztotta meg az Egri Ügyekkel. A telefonbeszélgetés két résztvevője a műsorvezető és a városi tévé vezetője, és a pár sorral fentebbi időpontban zajlott le:

W. Zoltán: Elhívok egy embert, aki rohadt messze lakik, beszélgetünk, és utána meg nem adja le a tévé, szóval ezzel engem olyan helyzetbe hoztál, ami nagyon kellemetlen.

S.Kinga: Hát csak hogy engem is rögtön hívogatott utána Blaskó, hogy miért volt bent, hogy képzelte?

W. Zoltán: És? .....

S. Kinga: És? Ez akkor is kényelmetlen, érted, hogy tartsd oda az arcodat. Már elegem van, hogy az én arcomat kell oda tartani, érted? Nekem ez már kezd kínossá válni.

A fenti párbeszéd alapján egyértelműnek tűnik, hogy a színház igazgatója felhívta a TV Eger vezetőjét, és ez a hívás viszonylag kellemetlen lehetett. Akár logikusnak is tűnhet, hogy egy ilyen telefon után a tévé vezetője inkább azt az utat választja, hogy szakmai okokra hivatkozva nem engedi adásba az interjút.

 

Az ügy kirobbanásakor Blaskó Balázs és a felesége is többször tagadta, hogy a direktor bármilyen utasítást adott volna a tévé vezetőjének, vagy egyáltalán sor került egy ilyen telefonos beszélgetésre. A fenti beszélgetés azonban azt bizonyíthatja, hogy igenis volt ilyen, még akkor is, ha ezt a színház igazgatója vagy a tévé vezetője is igyekszik letagadni.

A legújabb fordulat az ügyben azonban csütörtökön történt. Ugyanis a Féktelenül utolsó adását vették fel. Ebben a műsorban Mirkóczki Ádám polgármester a főszereplő, de Weil Zoltán a műsor végén elköszön a nézőktől. Elmondása szerint ő megpróbált egyezkedni a városi televízió vezetésével, de ez nem sikerült. Mivel nem látja, hogy sajtóetikai kérdésben egyező állásponton lennének, illetve a szólás-, és véleményszabadság sérült, főleg úgy, hogy képviselői kérdésre is letagadta Somogyi Kinga, hogy telefonon beszélek volna Blaskóval, a tv eljárása miatt ő maga kérte, hogy ne folytassák a műsort. Weil Zoltán úgy zárta mondandóját nekünk, hogy szerinte ez az egész cirkusz és hiszti, ami felületesen arról szól, hogy sérült a véleményszabadság, igazából arról szól, hogy "rossz emberek csinálnak rossz színházat, de ha kiderül, hogy valaki ezt szóvá teszi, akkor azt a környezetük terrorizálásával próbálják elfedni."

Az ügy előzményeit itt találja összegyűjtve.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló