2024. július 20., Illés

Eger ügye

#egerplusz #eger #zöldfül #zöldhulladék #egri hulladékgazdálkodási nonprofit kft.

Zöldhulladék-szállítás Egerben: ezek a szabályok

Barna Benedek 2021.11.20. 08:51

Évről évre egyre több elkülönítve gyűjtött növényi hulladéktól akarnak megszabadulni a városban – mutatjuk, mit kell tudni erről.

 

A lakossági zöldhulladék-szállítással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket – mennyi lehet a zsák, mennyi lehet a súly, mikor viszik és mit vesznek el – megválaszolandó egy összefoglaló cikk jelent meg az EgerInfo portálon.

 

Mint írják, az Egerben működő hulladékkezelő, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a Közszolgáltató, azaz az NHSZ Észak-KOM Nonprofit Kft. alvállalkozójaként az általuk előírt szabályokat betartva végzi a tevékenységét. A zöld hulladék elszállítását a lakosság számára térítésmentesen biztosítják, az előre meghirdetett naptári napon – áprilistól novemberig kétheti rendszerességgel, az alábbi szabályok szerint:

1. Legfeljebb 3 darab térítésmentesen biztosított (zöld színű, NHSZ Észak-KOM Nonprofit Kft. feliratú) zsákot szállíthatnak el.

 

2. Akik rendelkeznek zöldhulladékgyűjtővel, azok esetében ezt a kukát ürítik, ezen felül maximum plusz 2 darab ilyen zsákot szállítanak el.

 

3. A zsákokon felül további, max. 0,5 köbméter mennyiségű feldarabolt, összekötegelt ág, gally (átmérő 5-6 cm-nél nem nagyobb és 1 méternél nem hosszabb) szállítható el.

 

4. Viszont korlátlan mennyiségben szállítanak el zöld hulladék gyűjtésére alkalmas, külön megvásárolható pótzsákot (Ennek kinézete átlátszó, NHSZ Észak-KOM Nonprofit Kft. felirattal ellátva.)

 

5. Mivel a zsákok lebomlást segítő adalékkal készülnek, így kizárólag ilyen, céglogóval ellátott zsákot szállíthatnak el a kormányrendelet értelmében

Fontos szabályok vonatkoznak azonban a kihelyezésre is. A közterületek tisztaságának megóvása érdekében, a zöld hulladék csak az ütemtervben megjelölt napokon helyezhető ki reggel 6 óráig oly módon, hogy az a jármű és gyalogosforgalmat ne akadályozza, valamint a begyűjtő gépjármű által jól megközelíthető legyen. Egyéb hulladék nem tehető a zöld hulladék közé!

zöldhulladék-eger-egerinfo
Fotó: EgerInfo

A házhoz menő szolgáltatáson felül a lakossági hulladékudvarban negyedévente további 250 kiló zöld hulladék adható le térítésmentesen. Az udvarban nagyobb átmérőjű ág, gally is leadható hétköznap 10:00-18:00 óra között, illetve szombaton 8:00-16:00 óra között. A térítésmentes átadáshoz minden esetben szükség van személyi igazolványra és lakcímkártyára – hogy a leadó egri lakóhelyét igazolni tudja –, valamint az aktuális negyedévre vonatkozó hulladékszállítási díj megfizetésére vonatkozó igazolásra.

 

Egyre több zöld hulladék gyűlik fel

 

Korábban egyébként az NHSZ Észak-KOM nem szabályozta le, hogy mennyi lehet a térítésmentesen használható zsákok maximális száma az elszállításnál, ezt a korlátozást 2021-ben vezették be.

 

Az egerinfo.hu cikke szerint a változtatástól azt remélték, hogy a zöld hulladék mennyisége így csökkeni fog, de a jelenlegi számok nem ezt mutatják. 2021 január és október hónapja közötti időszakban 106.000 kilogrammal gyűjtött többet a közszolgáltató alvállalkozójaként működő Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az előző évi ugyanilyen időszakhoz képest, pedig az idei nyár erőteljesen száraz volt.

Az elkülönítetten gyűjtött zöld hulladék mennyisége az elmúlt években hatalmasat nőt: 2018-ban például egész évben 1539 tonnát gyűjtött be és adott át kezelésre a hulladékgazdálkodás Egerben, ezzel szemben 2020-ban ez a mennyiség már 2660 tonna volt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló