2024. június 23., Zoltán

Eger ügye

#egerplusz #eger #zöldfül #fásítás

Új fákat ültetnek az egri Liliom utcába egy országos program részeként

Barna Benedek 2022.03.07. 17:28

Kedden kerülnek a helyükre a facsemeték.

 

Az országfásítási program részeként az Agrárminisztérium a megyei jogú városok részére is fásítási programot hirdetett, amelynek Eger is részesévé vált – számolt be az EgerInfo portál az önkormányzat közlése nyomán.

 

A programot 2022-től a MOL Új Európa Alapítvány szervezi és bonyolítja le. A "VárosFa Program" nevű projekt március elsejével indult, egy tavaszi mintafásítással, és a tervek szerint 2026-ig valósul meg. Ennek keretében 16 féle fafaj facsemetéit osztják ki, melyekre pályázat keretében jelentkezhetnek az önkormányzatok.

Eger az önkormányzat tájékoztatása szerint a tavaszi mintafásítás keretében 20 facsemetét kapott (ezek közül 10 közönséges nyírfa, 3 amerikai hárs, 7 pedig puszta szil).

A program facsemetéket, fánként 3 darab karót, kötözőt, törzsvédőt és mulcsot biztosít. A fák elültetését, a teljes utógondozást és fenntartást az önkormányzatoknak szükséges elvégezniük. A telepített faállomány tekintetében a telepítést követően szükséges ápolási, gondozási, pótlási feladatokat az önkormányzatok 7 évig kötelesek végezni.

 

Egerben a faültetési feladatokat a Városgondozás Eger Kft. végzi, a program keretében kapott csemetéket már február 21-én a telephelyükre szállították.Ezt követően a Városgondozás előkészítette a fák helyét.

Az ültetésre március 8-án, 9 órától kerül sor a Liliom utcában, a Töviskes téri körforgalom és a Lidl körforgalom közötti területen.

liliom-utca
Kép forrása: egerinfo.com / Google Maps

Az ültetésen az Országos Erdészeti Egyesület tagja is részt fognak venni, de a későbbiekben is folyamatosan együttműködésre lehet számítani a program során.

 

(Indexkép forrása: pixabay.com)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló