2021. május 11., Ferenc

Eger ügye

Tényleg a lakóházak mellé kell Egerben hulladékfeldolgozót építeni ennek a cégnek?

2019.11.30. 00:00

A birtokunkba jutott dokumentumok szerint talán mégsem kellene ezt erőltetnie a fideszes városvezetésnek. Vagy jó ötlet egy olyan cégnek hulladékfeldolgozást engedélyezni, amely egy uszályt hagyott a Duna partján?

 

Korábban egy jókora hulladékkezelési bírságot kapott az a cég, amely most Egerben, a lakóházak közvetlen közelében be szeretne indítani egy elektronikai hulladékokat feldolgozó üzemet – derült ki a portálunk által megismert dokumentumokból. Az egri Vécseyvölgy utcába, a lakóházakhoz és szőlőültetvényekhez közel tervezett üzem már egy jó ideje engedélyeztetés alatt áll, az egri önkormányzat is régóta tud a cég szándékáról, de eddig mégsem tartották fontosnak bevonni az egrieket, vagy legalább a környéken élőket, pedig a Városházán sincs mindenki elragadtatva a beruházástól.

 

Mielőtt a cégre korábban, egy helytelen hulladékkezelés miatt kiszabott bírság hátterére rátérünk, felidézzük nemrég közölt írásunkat arról, mire is készülnek Egerben. Ahogy azt korábban kiderítettük, az AL-CU Service Kft. már régóta elkezdte azt a hosszadalmas engedélyeztetési eljárást, amely ahhoz kell, hogy elkezdje az odaszállított, óriási mennyiségű elektronikai hulladék feldolgozását Egerben, a Vécseyvölgy utcai lakóházak közvetlen közelében. Mutatjuk a térképet, amelyen jól látszik, hogy néhány száz méterre már lakóingatlanok, szőlőterületek fekszenek az üzem körül, de nem messze már sűrűn lakott lakótelep és természetvédelmileg kiemelt területek is találhatók. (A berajzolt kör 500 méter sugarú.)

 

 

A cikkben rávilágítottunk, hogy mitől is lehet veszélyes és kockázatos az a technológia, amelyet eddig az egriek, a környéken élők érdemi tájékoztatása nélkül terveznek alkalmazni a hulladék feldolgozása során. A technológia több munkafolyamatból áll: a szállítást követően megtörténik a darálás, aprítás. Már az sem egyértelmű, hogy miket darálnak, mert a hivatalos dokumentumokban egyszer arról lehet olvasni, hogy tisztított nyáklapokról (nyomtatott áramkörökről) van szó, máshol már chipekről, processzorokról is. Aztán a darálást követően a nem hasznosítható részeket hulladékudvarba szállítanák, noha Egerben ez is kétséges jelenleg.

 

Az eljárás során a feldolgozható részeket felmelegítik, és a fémeket elválasztják egymástól, a cinket és az ólmot a réztől, illetve a nemesfémektől. Ezt követően a réz és nemesfém ötvözeteket elektrolízises eljárással szétválasztják, amihez kénsavas réz-szulfát oldatot használnának. A technológia ír a szennyvíz megtisztításáról is, azonban a környék nincs becsatornázva, a szennyvíz tárolása pedig kérdéses, százmilliós tehertétel lehet. Fontos részlet, hogy hetente 20-40 tonnányi e-hulladék szállítása várható. Magában is kockázatos a hulladék, de az eljárás – ami Magyarországon nem található meg máshol – savakkal, mérges gázok keletkezésével jár együtt.

 

Kéne lakossági fórum? De akkor miért nem volt?

 

Az ügynek még fontos részlete, hogy az engedélyeztetési eljárás már 2016-ban elindult, már ebben az évben az egri közgyűlés Városképi és Környezetvédelmi Bizottsága tárgyalta az üzem kérdését, tavaly decemberben pedig maga a bizottsági elnök, Kovács Cs. Tamás fideszes önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy biztosítékot szeretne az érintettektől, mert az ott elhangzottak alapján vannak félelmei. Miután Tóth István (korábban Jobbik, most már Mi Hazánk Mozgalom) képviselő is aggályait fejezte ki, Csákvári Antal (Fidesz), a körzet önkormányzati képviselője már a lakosság tájékoztatását kérte, miközben Kovács Cs., a bizottság elnöke maga is jelezte, hogy szükséges lenne lakossági fórumot tartani. Rátkai Attila főépítész erre úgy reagált, hogy szerinte az elvi állásfoglalás után be lehet vonni a nyilvánosságot.

 

Ide tervezik 

 

Időközben az ügyben beindult a politikai adok-kapok, miután az Egységben a Városért Egyesület (EVE) felszólította a város közgyűlését, hogy a Magyarországon máshol jelen nem lévő technológiával működő elektronikus-hulladék feldolgozó üzemnek ne adjon engedélyt. (Mint azt elsőként megírtuk, Mirkóczki Ádám, jelenlegi jobbikos országgyűlési képviselő lesz az egri ellenzék, pontosabban az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum Mozgalom polgármesterjelöltje Egerben. A politikus nem a Jobbik, hanem egy új, nemrég bejegyzett szervezet, az Egységben a Városért Egyesület színeiben indul majd. Az ellenzéknek arról is sikerült Egerben megállapodnia, hogy a hevesi megyeszékhelyen az EVE zászlója alatt az egyéni választókerületekben is csak egy jelöltet indítanak majd az őszi önkormányzati választásokon.)

 

A polgármesternek felment az agyvize

 

Ezt követően Habis László polgármester eljátszotta a sértődött kismalacot, mivel máshogy nem tudta védeni az ügyet, sületlenségekkel kezdte kábítani az egrieket, kétségbeesetten próbálta sulykolni, hogy itt csak valami ellenzéki akcióról van szó. De a legjobb az volt, amikor a portálunknak küldött magyarázkodásban arra hívta fel a figyelmet a városvezető, hogy nem gond, hogy nem tartottak eddig lakossági fórumot az érintett körzetben, mert akartak, csak még nem most. (Egyébként cikkünkkel és a téma nyilvánosságra kerülésével legalább annyit elértünk, hogy a hírek szerint a közeljövőben tartanak egy fórumot. Biztos ezt anélkül is megtették volna, hogy ha nem kerül napvilágra a sztori. Na ja, egészen biztos.)

 

A polgármester reagálásnak nevezett politikai sárdobálása mellett Rátkai Attila, Eger főépítésze legalább érdemben próbált információkkal szolgálni, amelyek közül ezen akadt meg leginkább a szemünk:

 

„A konkrét telekre vonatkozó szabályozási terv módosítása még csak elvi állásfoglaláson volt a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság előtt, ahol a beruházó több szakvéleménnyel igyekezett a tevékenység veszélytelenségét bemutatni, a bizottsági képviselők és szakértők azonban több kérdést fogalmaztak meg és teljes körűen nem tartották kielégítőnek a válaszokat.

 

Vagyis: szakértők is kifogásolják a beruházást, de legalábbis nem sikerült mindenben meggyőzni őket a hulladékválogatásra készülő cég részéről.

 

Á, csak egy uszályt hagytak a Duna partján

 

És itt jön az újdonság: a portálunk által megismert, hiteles dokumentumok szerint az Egerben hulladékválogatót indítani akaró cég korábban beszedett egy jókora hatósági bírságot, miután - nem vicc - a Duna partján hagyott egy uszályt, amelyet elkezdtek feldarabolni, de egy idő után nem foglalkoztak a hatalmas vasdarabokkal, ráadásul ezt a keveset is hulladékkezelési engedély nélkül tették.

 

A 2,63 millió forintos bírságot 2011-ben kapta az AL-CU Service Kft. az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől.  A vizsgálatot akkor kezdte el a felügyelőség, miután kaptak egy bejelentést a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól, hogy a folyó pilismaróti szakaszán egy sóderszállító uszály vesztegel. Az uszály a partra kitolva, részben feldarabolt állapotban volt, az arról származó lomok és vasdarabok halmokban álltak az élővíz mellett.

 

A kibontott acélszerkezet nagyjából 30 tonnányi volt, a becslések szerint a megmaradt úszómű súlya 83 tonna körül lehetett. Ezt az uszályt azért vette meg az AL-CU Service, hogy majd ők hulladékként hasznosítják. Azonban nem elég, hogy a parton heverve hagyták a hatalmas elemeket, de  – idézzük a hivatalos dokumentumot – „A Kft. a tevékenység végzése során arra feljogosító hulladékkezelési engedéllyel nem rendelkezett”.

 

És még mielőtt fake news-t kiáltana Eger legnagyobb álhírgyára, vagyis a Fidesz és Eger második legnagyobb álhírgyára, a fideszes szócsőként szolgáló Eger Hírek, itt egy részlet a hivatalos dokumentumból:

 

 

Tényleg terveznek hulladékfeldolgozót az egri házak mellé. A tények megmakacsolták Habis Lászlót

A polgármester szerint nem gond, hogy eddig nem kérdezték meg legalább a közelben élőket, mert majd megfogják. Hétfőn közöltünk egy hosszabb cikket arról, hogy egy cég Egerben, a lakóházak közvetlen közelében be szeretne indítani egy elektronikai hulladékokat feldolgozó üzemet. A feldolgozó, melynek az AL-CU Service Kft.

 

A cikk „Egri e-hulladék feldolgozóüzem elleni fellépés” projekt keretében, az Ökopolisz Alapítvány pénzügyi támogatásával jött létre.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló