2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #juhász géza #vétó

Teljes káoszba fordult Eger városának vezetése

Csarnó Ákos 2023.03.06. 10:16

Ebben sokat segít a kormányhivatal, a polgármester és a képviselők is.

 

Közismert a politikusok között az a mondás, hogy ha el akarsz mismásolni egy ügyet, akkor alakíts egy bizottságot, ami vizsgálhatja majd jól eltemeti. Ennél már csak az a rosszabb, amikor a politikusok elkezdenek jogászkodni, ami egy ügy körüli teljes apátiához, a téma halálához vezet. Az egri közéletben egymást maró felek közötti harc mára ide jutott. Ez másoknak is szemet szúró, mi is megvizsgáltuk a jogszabályi előírásokat.

 

A folytatásos teleregény csúcspontja, amikor kiderült, hogy kinek a kezében van a füstölgő revolver, a február 14-i rendkívüli közgyűlés és azt követő pár nap volt. Azon az ülésen Juhász Géza leváltásáról döntöttek a képviselők. Ezt a döntést a február 23-i rendes közgyűlésen a képviselő-testület megerősítette, mert közben a polgármester vétót emelt a döntés ellen.

 

Csakhogy. És itt kezdődik a jogászkodás.

2011. évi CLXXXIX. törvény [ Mötv. ]

68. § (1) Amennyiben a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben - a képviselő-testület önfeloszlatásáról szóló, valamint a 70. § (1) bekezdésében meghatározott ügyben hozott döntése kivételével - egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A kezdeményezést az ülést követő három napon belül nyújthatja be, a képviselő-testület a benyújtás napjától számított tizenöt napon belül minősített többséggel dönt. A döntést addig végrehajtani nem lehet, amíg arról a képviselő-testület a megismételt tárgyalás alapján nem dönt.

A főispán olyan levelet küldött az önkormányzatnak, hogy szerinte a február 14-én meghozott döntés (ami vétót kapott a döntést követő 3. napon) a február 23. közgyűlés után is érvényes, vagyis Juhász Géza a Városgondozás Kft. vezetője maradt. Csakhogy amennyiben ez az állásfoglalás helytálló, akkor a polgármesternek 15 nap áll rendelkezésére, hogy összehívjon egy Közgyűlést ebben az ügyben.

 

A matek szerint így a 14-i döntés után 17-én aláírt vétó utáni 15 napon belülre kellett összehívni a Közgyűlést. Ez, mármint a Közgyűlés dátuma március 4-re, egy szombati napra esett a polgármesteri meghívó alapján - egy napirendi ponttal, a vétóval érintett döntés ügyében. Az újabb probléma az, hogy az önkormányzat alapokmány a rendkívüli Közgyűlés összehívását úgy szabályozza, hogy az arra szóló meghívót 5 nappal korábban kell kiküldeni a képviselőknek, noha a március 4-re szóló meghívót 3-án, tehát mindössze 1 nappal az ülés előtt küldték ki. Emiatt is lehetett arra számítani, hogy érvénytelen lesz az ülés (azon hárman jelentek meg mindössze és kb. 10 perc alatt véget is ért).

(Eger MJV Alapokmánya) A Közgyűlés rendkívüli ülése

(1) … A polgármester indokolt esetben saját kezdeményezésére is összehívhat rendkívüli Közgyűlést, amelyre a meghívót legalább 5 nappal korábban kell a képviselőknek megküldeni. A rendkívüli ülés anyagát legkésőbb a rendkívüli Közgyűlést megelőző nap 12 óráig kell rendelkezésre bocsátani

De a kínoknak még nincs vége!

 

Ha el is fogadjuk azt a logikát, amit Mirkóczki Ádám polgármester követ, hogy a vétózott döntést a márciusi 4-i rendkívüli Közgyűlésen nem támadta meg senki, ezért a döntés megsemmisült és Juhász Géza a helyén maradhat, akkor ezzel szemben áll az a logika miszerint a polgármesteri vétótól függetlenül összehívott február 23-i rendes Közgyűlésen született újabb döntés értelmében a városgondozás vezetőjének távoznia kellene, ugyanis az erről szóló döntést a polgármester nem vétózta meg 3 nap alatt!

 

És még nincs vége a kérdőjeleknek, ugyanis a február 17-én született polgármesteri vétót, amit a polgármester alá is írt – hisz emiatt lehetett jogi érvénye – akkor írta alá, amikor éppen hivatalos úton tartózkodott Koszovóban, ahol a testvérvárosi kapcsolatokat egyengette.

 

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy vannak felelősök és esetleg lemondhatnának akkor az itteni szavazáson ezt jelezheti!

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló