2024. június 24., Iván

Eger ügye

#városháza #evat

Polgármester és köre: szakmai munka helyett hazug politizálást folytat az EVAT Zrt.


A parkolóház ügye végleg elmérgesítette a Városháza és az EVAT Zrt. közötti viszonyt. A tegnapi napon közzétett EVAT-os közlemény után, amiben az szerepel, hogy közel 250-300 millió forintot tart vissza jogszerűtlenül a Mirkóczki Ádám vezette az önkormányzat az EVAT Zrt-nek járó térítésekből ezzel a városi szolgáltatásokat veszélyezteti. Alább olvasható a polgármester és a két alpolgármester által jegyzett közlemény.

Rendkívül szomorú és egyben méltatlan, hogy amióta File Sándor az igazgatóság elnöke és Szűcs Tamás a cég vezérigazgatója, a szakmaiság és az érdemi munka háttérbe szorult, helyette folyamatos és hazug kommunikációt folytat a cég az egri emberek és a város vezetése ellen.

 

Szomorú és méltatlan az is, hogy ez a két személy úgy viselkedik, mintha választott politikusok lennének, nem pedig cégvezetők, akiknek dolgozni kellene és nem a sajtóban turnézni munkavégzés helyett.

 

Felhívjuk az Evat Zrt. vezetésének figyelmét, hogy a jogszabályok nem ismerete, nem mentesíti őket azok betartása alól.

 

Eger MJV önkormányzata nem 100, hanem 47 millió forintnyi számla kifizetését tagadta meg az Evat Zrt. részére mindaddig, amíg a szakirodák által jelzett problémákat és jogi aggályokat nem tisztázza a cég. Ugyanis tavaly ősszel, éppen az Evat Zrt. által kezdeményezett, a garzonház balesetveszélyes korlátjának felújítása miatt az önkormányzat azt kérte a cégtől, hogy amíg a korlátra vonatkozó szakértői vélemény nem érkezik meg, a cég a rendelkezésére álló és kizárólag karbantartásra fordítható mintegy 100 millió forintot ne költse másra, hanem a szakvélemény elkészültét követően abból valósítsa meg a garzonházi felújítást.

 

Az egyetértésük ellenére az év végén kiderült, hogy az Evat az utolsó hónapokban az önkormányzat engedélye és jóváhagyása nélkül, teljes egészében elköltötte a rendelkezésére álló közel 100 milliós forrást abszolút halasztható, nem kizárólag karbantartást jelentő, erősen túlárazott beruházásokra. Az önkormányzat által indított belső vizsgálat választ fog adni arra, hogy milyen mértékű volt a túlárazás, megkerülte-e a cég a közbeszerzési kötelezettséget, karbantartásnak minősül-e például új konyhabútorok, új tűzhelyek vásárlása vagy új informatikai eszközök és addig nem létező előtetők beszerzése. A cég nem csak az önkormányzatot, mint tulajdonosát kerülte meg, de az önkormányzat és a cég között 2005-ben létrejött szerződésben foglaltakat sem tartotta be és szabályszerűtlenül járt el. Sajnos tény, hogy a File-Szűcs páros érkezésével az éveken át kigazdálkodott és felelősen kezelt sok milliós forrást néhány hónap alatt sikerült nem megalapozott módon eltapsolni.

 

A parkolóház kapcsán továbbra is az az önkormányzat álláspontja, hogy szerződés hiányában arra működési támogatás nem adható, mert az Evat Zrt. nem tudná elszámolni. Ugyanakkor semmi akadálya, hogy a File - Szűcs irányította cég a korábbi évekhez hasonlóan üzemeltesse a parkolóházat, mint ahogy elődeik tették ugyancsak aláírt szerződés és önkormányzati támogatás nélkül.

 

Felszólítjuk az Evat Zrt. vezetését, hogy kezdjenek el végre dolgozni és ne a sajtón keresztül riogassák az egrieket!

 

Tragédia városunk számára, hogy azokat a szakembereket, akik hosszú éveken át becsületesen végezték a munkájukat, most sorra távolítják el az Evatból, helyettük pedig politikai kinevezetteket, szakmaiatlan végrehajtókat alkalmaznak, akik csak a források felelőtlen elherdálásában jeleskednek.

 

Mirkóczki Ádám polgármester

Minczér Gábor alpolgármester

Farkas Attila alpolgármester

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló