2021. június 20., Rafael

Eger ügye

#momentum mozgalom #jánosi zoltán #dobó istván laktanya #petővári zoltán #ellenzéki előválasztás

Jön egy konzultáció az egri laktanyáról, aki akar, segíthet vele kampányolni a Momentumnak

Keller Richárd 2021.05.12. 06:00

A Dobó István laktanya a kampányok egyik kedvenc témája. Most újra ízlelgethetjük egy kicsit a témát.

Úgy tűnik, az egri Dobó István laktanya kérdése központi lesz az idei ellenzéki előválasztáson, majd a jövő évi országgyűlési választások során is Egerben. Legalábbis a Momentum Mozgalom begyújtotta a rakétákat ebben a témában, amikor a párt egri szervezetének vezetője, Petővári Attila egri elnök és Jánosi Zoltán országgyűlési képviselőjelölt sajtótájékoztatót tartott kedden Egerben.

momentum_sajttaj_janosi_zoltan_01
Petővári Attila (maszkban) és Jánosi Zoltán

A laktanya bejárata előtt tartott tájékoztatón Petővári Attila felidézte: amikor 2010-ben a Fidesz kétharmados többséggel hatalomra került, szó volt arról, hogy a kormányzat ingyen átadja a volt Dobó-laktanyát az egri önkormányzatnak, azzal a feltétellel, hogy közösségi teret alakít ki benne, illetve az egriek szociális ellátását biztosító intézményeket is oda telepíti.

 

Hosszú évek csöndje következett, majd 2015-ben, az akkori fideszes többségű kormányzat gyógyászati, szolgáltatói, illetve információtechnológiai központot álmodott ide, de a tuladonjog nem került az egri önkormányzathoz, ezért a tervek meghiúsultak. 2019-ben Mirkóczki Ádám polgármester-jelöltként is ígéretet tett a helyzet rendezésére, ám a mai napig nem történt semmi a területen – jegyezte meg Petővári Attila. Kiemelte: a Momentum Mozgalom egri szervezete fontosnak tartja az egriek véleményét és fontos törekvése, hogy minél részletesebben megismerje azt.

 

momentum_sajttaj_janosi_zoltan_03

 

Jánosi Zoltán elmondta: számos jó példát lehet látni az országban, hogyan lehet egy ilyen nagy alapterületű épületegyüttest hasznosítani: pajtát alakítottak át rendezvényteremmé, malomból látogatóközpont lett, de egri példa is van rá, hiszen a volt dohánygyár épületéből bevásárlóközpontot alakítottak ki. Győrben a volt Frigyes-laktanyát sikerült 21.századi körülményeknek megfelelően átalakítani, amely a mai napig a győri lakosság javát szolgálja – tette hozzá.

 

A volt Dobó-laktanyát 40 ezer négyzetméteres alapterületével, 13 ezer négyzetméternyi épületegyüttesével nem könnyű hasznosítani, vagy értékesíteni szögezte le Jánosi. Hangsúlyozta: az egri Momentum konstruktív vitát, előremutató párbeszédet kezdeményez az önkormányzat, a lakosság és a párt között. Nagyon sok ötlet merült fel az elmúlt 14 évben, de az egrieket senki nem kérdezte meg, hogy ők mit szeretnének az épülettel kezdeni – emelte ki Jánosi. Mint fogalmazott: a Fidesznek 11 éve volt rá, hogy cselekedjen és egy teljes uniós költségvetési ciklus forrása, mintegy tízezer milliárd forint állt a rendelkezésére, hogy egyengesse az épület sorsát, de semmit nem tettek azért, hogy megnyugtatóan rendeződjön a komplexum helyzete. Ha legalább a tulajdonviszonyt rendezték volna és lennének újrahasznosítási tervek, akkor a nemrég elfogadott hatezer milliárdos keretösszegű helyreállítási alapból, amelyből Eger lakosságarányosan 34 milliárd forintot kaphatott volna, foglalkozni lehetett volna a laktanya ügyével is – hangsúlyozta. 

 

momentum_sajttaj_janosi_zoltan_02

 

A sajtótájékoztatón Jánosi bejelentette: kikérik az egriek véleményét is arról, hogyan lehetne hasznosítani a komplexumot, online konzultációt indítanak, és utcai fórumokon is tájékozódnak a helyiek elképzeléseiről a témában. Ezért egy konstruktív párbeszédet kezdeményezünk az egriekkel online konzultáció formájában, illetve utcai fórumokon – jelentette ki. Hozzátette: nehéz ügyről van szó, hiszen ez az épületegyüttes nagy anyagi forrást igényel, amely meghaladja az egri önkormányzat erejét. Mindenképpen kormányzati segítségre van szükség.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló