2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#városháza #helyi adó #építményadó

Nem változik az építményadó

Csarnó Ákos 2023.02.24. 08:35

Még tavaly novemberben emelték meg, sok cég felháborodott.

 

A Közgyűlésben novemberben döntöttek arról, hogy megemelik az építményadót. Az egri vállalkozásokat nagyban érinti az építményadó egyes tételeinek emelése. Boltok, üzletek, pincék, telephelyek érintettek. A terv az adminisztrációs terhek könnyítését is tartalmazta. Az építményadó két fő csoportra vonatkozik. Az egyik a magánszemély adóalanyok csoportja, a másik a nem magánszemély adóalanyoké.

 

Mirkóczki Ádám polgármester kezdeményezte a korábbi értékek visszaállítását, a képviselők a márciusi újratárgyalást támogatták. Végül az előterjesztést elutasították, így marad a megemelt adó egy ideig.

 

A vita elején a polgármester felolvasta több cég, pl. a ZF, az Emerson levelét, melyben kérik a cégek a rendelet visszavonását, hivatkozva a működés veszélyeztetésére, a jelenlegi gazdasági helyzetre. A polgármester szerint vállalhatatlan döntés született novemberben.

 

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) szerint 2012 óta nem emeltek, most már ideje volt. Egyeztetés történt az Agrárkamarával és a HKIK-val is, majd kérte, hogy a polgármester nézze a város érdekét is, a költségvetést is. Javasolta, hogy márciusban tárgyaljanak és elismerte, hogy voltak kommunikációs hibák.

 

Mirkóczki egyetértett azzal, hogy volt kommunikáció hiba, de szerinte nem az önkormányzat követte el azt, ugyanis a Fidesz-KDNP frakció nem egyeztetett a cégekkel, HKIK-val. A vita további részében részletkérdésekről esett szó (leginkább arról, hogy a következő hónapban hogy történjenek az egyeztetések a cégekkel), így végül nem fogadták el az előterjesztést, maradt az építményadó korábban elfogadott magasabb mértéke és talán márciusban újra tárgyalnak.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló