2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #pajtók gábor #modern városok program

Mirkócki szerint mindenki más a hibás a Modern Városok Program bukásáért és milliárdok visszafizetéséért

2023.11.09. 08:31

Tényleg úgynevezett városvezetés

 

Szerdán sajtótájékoztatót tartott Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. A téma a Modern Városok Program (MVP) leállítása és a  megjelent sajtóhírek volt illetve megpróbált válaszolni a helyi politikai erők, szereplők felvetéseire, vádjaira, miszerint az ún. városvezetés miatt több milliárd forinttól esik el a város.  Szerinte az állami szervek késlekedése miatt alakult ki ez a helyzet.

 

Mirkóczki szerint a több milliárdos visszafizetésért nem az önkormányzatot terheli a felelősség, ugyanis az intermodális csomópontot a már megszűnt NIF Zrt. bonyolította, amely a tervezés fázisában tartotta a projektet. Az egri vár fejlesztésére 4,5 milliárd forint érkezett, a munkát az önkormányzat elkezdte, egy része megvalósult további tervek is elkészültek, amire fél milliárd forint ment el. A Nemzeti Úszó és Vízilabda Központra 8,8 milliárdot kapott a város, amiből 3 milliárd forintot felhasználtak a Kertész úti parkolóházra, és a Bárány Uszoda rekonstrukciójára.

 

 

fotó: Lázár János facebook

 

A polgármester azt állítja, hogy Egert nem éri anyagi veszteség, ugyanis Lázár János miniszter ígéretet tett neki, hogy ezek a pénzek visszakerülnek a városhoz.

 

Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője szerint nem kerülhető meg Mirkóczki Ádám polgármester felelőssége a visszafizetés tekintetében, viszont a polgármester szerint a képviselőnek tudnia kell, hogy mi miért történt, annak ellenére, amit Lázár János korábban ígért.

 

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ellenzéki pártok is Mirkóczki Ádám polgármester felelősségét emelték ki. A DK-MSZP-LMP szerint a város vezetése és a polgármester ellehetetlenítette a projektek menedzselését, megvalósulását, amire a polgármester azt válaszolta, hogy ostobaságnak.

 

Orosz Lászlóné Ibolya frakcióvezető és Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő is tartott sajtótájékoztatót. Ők azt emelték ki, hogy óriási veszteség Egernek az, hogy sok milliárd forintnyi forrást kell visszafizetni a MVP-ból, mert az elmúlt 4 évben nem történt szinte semmi a projektek megvalósításának érdekében. Elképzelhető, hogy az állami szereplők követtek el hibát de kizárólag rájuk hárítani minden felelősséget nem lehet, hiszen attól, hogy a folyamatok lassultak, változtak és állami cégek alakultak át, a helyben elvégezhető feladatokat az önkormányzatnak el kellett volna látnia.

Szeretnénk tudni, hogy a Városházán – ahová a polgármester az MVP-s és TOP-os projekteket is behúzta – ki a felelős a kialakult helyzetért. Amikor a projektek kapcsán bármit kérdeztünk mi képviselők, akkor Spisák aljegyző válaszolt – ha egyáltalán válaszolt. A sok beszédet aztán sajnos kevés tett követte, ennek pedig most meg lett az eredménye.

Jelezték, hogy szeretnének látni valamilyen bizonyítékot arról, hogy Lázár János azon ígérete, hogy a pénzek visszakerülnek a városhoz valóban megtörtént mert addig ez csupán a polgármestertől megszokott üres ígérgetés.

 

indexkép: Getty Images

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló