2023. szeptember 26., Jusztina

Eger ügye

#egerplusz #eger #programok #eszterházy károly katolikus egyetem #magyar tudomány ünnepe

Több mint 30 programmal ünneplik a magyar tudományt az egri egyetemen

Barna Benedek 2021.11.07. 13:25

A szakmai rendezvényeken túl novemberben számos, a nagyközönség előtt is nyitott tudományos és művészeti programot kínál az intézmény.

 

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, mint a térség kiemelt tudományos központja, 2021-ben is csatlakozik a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. A szakmai rendezvényeken túl novemberben számos, a nagyközönség előtt is nyitott tudományos és művészeti programot kínálnak, melyek mindegyike védettségi igazolvánnyal látogatható.

 

A Magyar Tudomány Ünnepének egri nyitó konferenciáját november 10-én, szerdán 14.00 órakor tartjuk a Líceum Kápolnájában. (A részvétel regisztrációhoz, ezt IDE KATTINTVA lehet megtenni.) A nyitó eseményen átnyújtják a tudományos publikációs díjakat a 2020-ban megjelent, jelentős tudományos eredményt elért publikációk szerzőinek. Ezt követően az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói tartanak jelentős tudományos értékű, de a közérdeklődésre számot tartó, érdekes előadásokat, s a résztvevők kérdéseket is feltehetnek nekik.

 

Az rendezvénysorozatot beharanozó pénteki sajtótájékoztatón Dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes elmondta: a november folyamán azután több mint harminc esemény zajlik a Magyar Tudomány Ünnepe jegyében: előadások, konferenciák, workshopok, könyvbemutatók, kerekasztal beszélgetések, melyekre vendég előadókat is várnak.  Hozzátette:

Ezek közül kiemelkedik a nyitó konferencián túl a „A hit és az ész dialógusa” című tudományos eseménysorozat. Az első ilyen alkalmat a Tudomány Ünnepe keretében rendezzük meg, november 23-án tudósaink, kutatóink segítségével arra keressük a választ: miként lehet jelen a hit a tudományban, az inspirációban és a kutató mindennapjaiban? Célunk az, hogy az egri katolikus egyetem polgárai a meghívott vendégekkel együtt, oldott hangulatban beszélgessenek a hit és a tudomány viszonyát érintő kérdésekről.

20211105_sajtaj_02

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor a sajtótájékoztatón elmondta: Eszterházy püspök a tudomány és a művészetek javára építette az egyetemi házat Egerben. A tudomány története visszanyúlik az emberiség eredetéig, nem tudjuk, hol kezdődött és biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz vége addig, amíg létezik gondolkodó ember. A tudomány nem önmagáért van: korról korra örökítjük át a tudást, hogy újra és újra felelős kérdésekre adott felelős válaszok szülessenek. A valóság kutatása, az eredmények bemutatása és megosztása révén a tudomány iránytű az élhető jövő felé – hangsúlyozta a rektor.


Az intézményvezető kiemelt programként említette, hogy november 25-én a 250 éves Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködési megállapodást köt a 180 éves Magyar Örökség-díjas Magyar Természettudományi Társulattal, s így az Eszterházyn megalakul az MTT Észak-magyarországi szervezete.

 

Az egri egyetem Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett programjai megtalálhatók az intézmény honlapján.

 

(Fotó: Kiss-Szabó István / uni-eszterhazy.hu; Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló