2024. június 22., Paulina

Eger ügye

#egerplusz #eger #egyetem #eszterházy károly egyetem

Listába szedték az egri egyetem közelmúltbeli fejlesztéseit

Nagy Donát 2021.08.11. 10:30

Az intézmény sok figyelmet fordított például a hallgatók mentálhigiénés egészségére.

Az Eszterházy Károly Egyetem a „Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című pályázat elemeit még 2017. május 1-én indította útnak, most pedig számba vette az eddig elért eredményeket.

 

Szerdai közleményükben azt írják:

 

– Hozzájárultak a magyar felsőoktatási rendszer teljesítményének fokozásához és hozzáférhetőségének javításához; a határon túli, Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekkel való együttműködések megvalósításával. Támogatták a hallgatók tudományos műhelyeit és programjait. Tehetségsegítő programokat szerveztek, a hallgatóknak lehetőséget és anyagi hátteret biztosítva a tudományos fejlődésre.

 

– Segítették a hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztatását, illetve a lemorzsolódásban veszélyeztetteket tanulmányi és életvezetési tanácsadással, tanulási technikákkal, ösztöndíjakkal, idegen nyelvi képzésekkel, felzárkóztató kurzusokkal.

 

– Fokozták a képzések és gazdasági igények közötti kapcsolatokat, javítottuk a hallgatók munkaerő-piaci kompetenciáit és gyakorlati készségeit a térség gazdasági szereplőinek, bevonásával.

 

– Fejlesztették könyvtári szolgáltatásikat, egységes integrált könyvtári rendszert hoztak létre, az egyetemi archívum repozitóriumait digitalizálták.


– A hallgatói szolgáltatásaik területén a Kortárs Mentálhigiénés Tanácsadó Iroda (KoMeTi) kortárs segítő, mentálhigiénés tanácsadó, és életvezetési tanácsadó gyakorlata példaértékű a magyar felsőoktatási rendszerben. Ennek megerősítése, és a humánerőforrás fejlesztése (pszichiáter, pszichológus) kiemelt fontossággal bírt, s jelentősen hozzájárult a hallgatók tanulmányi, életvezetési nehézségeinek kompenzálásához. A távolléti oktatás érdekében, a levelező tagozatos hallgatóink lemorzsolódásának csökkentése érdekében közel száz online tananyagot készítettek az egyetem oktatói.


– A nemzetközi szerepvállalásukat erősítették, ennek egyik fókusza a határon túli intézményekkel ápolt szoros kapcsolat. Közös tananyagok megírására, közös képzések akkreditációjára került sor. 


– Oktatóik felsőoktatás-pedagógiai kompetenciájának, oktatásmódszertani felkészültségének (gyakorlat- és a hallgatói munkavégzés központú) fejlesztését szolgálják a projekt során kidolgozott továbbképzési programjaink, tréningjeik. Az angol nyelvű képzések iránti kereslet növekedése lehetővé és szükségessé tette oktatóik idegen nyelvi képzését, továbbképzését mind hazai, mind anyanyelvi környezetben.


– Erősítették a társadalmi szerepvállalást a hallgatók körében és hozzájárultunk az aktív testmozgást végző hallgatók számának növeléséhez.

Lyceum,_Eger_2014
Fotó: Wikipedia

Emellett az egyetem hallgatói és a környezetünkben élő más fiatalok egészségtudatos életmódjához és a szabadidő hasznos eltöltéséhez sportrendezvények megszervezésével, támogatásával, sportegyesületek fenntartásával is hozzájárulni kívántak. Valamennyi karon nappali tagozaton tanuló hallgató számára bevezetésre került a kötelező testnevelés.

 

Azt írják, hogy bár a projekt véget ért, a munka folytatódik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, hiszen a fenntartóváltással az egyetem fő célkitűzései nem változtak. Az egyetem Szenátusa augusztus 1-jén fogadta el a következő négy év intézményfejlesztési tervét, melyben további törekvéseket fogalmazák meg a minőségi oktatás, a hallgatói szolgáltatások fejlesztése területén.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló