2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#eger #omlás #temető #grőber temető

Leomlott a Grőber temető fala Egerben

Kovács Dávid 2022.08.06. 10:39

Az urnatemetőt ideiglenesen lezárták. Nem először fordul elő ilyen.

 

Eddig ismeretlen okok miatt bedőlt az egri Grőber temető fala, az omlás következtében urnasírhelyek is megsérültek – közölte Facebook-oldalán Eger Város Hivatalos Oldala. Az önkormányzat munkatársai statikus bevonásával megkezdték az okok kivizsgálását, illetve a károk felmérését .

 

A szombat reggeli bejegyzés szerint a helyszínen lévő Minczér Gábor alpolgármester és dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta, a kegyeleti előírások figyelembe vételével, valamint temetkezési szolgáltató közreműködésével a lehető leggyorsabban megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

Tisztelt egri lakosok! ❗️Tájékoztatjuk Önöket, hogy eddig ismeretlen okok miatt bedőlt a Grőber temető fala, melynek...

Közzétette: Eger Város Hivatalos Oldala – 2022. augusztus 5., péntek

 

A temető jelenleg nem látogatható, amint az érintett területet lezárják, a temetőt részlegesen újranyitják – írják a posztban.

 

Nem először történt ilyen a Grőber temetőben

 

Az egri Grőber temető Szederkényi Nándor utcával határos kerítésének alapja 2018-ban is leomlott, ez a rész sokáig romos állapotban volt, majd tavaly nyáron bejelentették, hogy 26 méteres új fal épül a régi mellé. Lőrincz Zoltán, a kivitelező cég (Casia Build Kft.) ügyvezetője akkor azt mondta: az új kerítést a régi mellett mintegy 50 centiméterre építik meg, az eredeti, leomlott falhoz pedig nem nyúlnak, mert a megbontása veszélyeztetné a közeli urnafalakat.

 

241672933_6064721640266722_2623929465494539248_n
Fotó: Mirkóczki Ádám hivatalos Facebook-oldala

 

Ahogy annak idején az Egri Ügyek is beszámolt róla, az ikonikus temető 26 méternyi falát mintegy másfél hónap alatt, közel 10 millió forintból állították helyre. A megújult kerítésszakaszt Mirkóczki Ádám polgármester és Császár Zoltán tanácsnok adta át. "Kiábrándító látvány volt Egerben a Grőber temető hosszú év óta elhanyagolt állapotú kerítése, annál is inkább, hiszen oldalfala szinte teljesen leomlott az utóbbi években" – közölte akkor a polgármester.

 

Császár Zoltán a tavaly szeptemberi átadás idején arról beszélt: a kerítés állapota méltatlan és kegyeletsértő, ráadásul esztétikailag is aggályos, hiszen a közeli Szépasszony-völgybe látogató turisták is elhaladnak mellette. Hozzátette: az előző városvezetéstől többször is kérte a kerítés helyreállítását, ám nem járt sikerrel.

 

Már a 19. század második felétől használták a temetőt

 

A helyi jelentőségű védett temetőkert a Király utcában, a Hatvani temető szomszédságában található. A több mint négyezer négyzetméter alapterületű urnatemetőt 1998-ban nyilvánították védetté.

 

Fotó: Mirkóczki Ádám hivatalos Facebook-oldala

 

A temetőt a 19. század második felében kezdték használni, miután a város 1866-ban megvásárolta a területet. Mivel id. Grőber Ferenc jelentős összeggel támogatta a temető kialakítását, a család megkaphatta a legnagyobb sírhelyet.

 

Az évtizedek során számos jelentős egri polgárt temettek a Grőber temetőbe, a Beszélő utcanevek oldal szerint itt nyugszik például Bárány Géza főmérnök, Kálnoky István polgármester, a Remenyik-család több tagja, Kriston Endre püspök, Joó János rajztanár és Szolcsányi Gyula könyvkereskedő.

 

(Címlapkép: az egri Grőber temető korábbi állapota; Mirkóczki Ádám / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló