2024. március 1., Albin

Eger ügye

#mirkóczki ádám #oroján sándor #városháza #helyi adó #adóemelés #vosz #bányainé micski marianna

Két tűz közé kerültek az egri vállalkozók, de köszönik nem kérnek belőle

Csarnó Ákos 2023.03.16. 15:36

Jelentés a Mirkóczki-Oroján csatatérről.

 

Az utóbbi időkben már egyáltalán nem tűnik fel ha Eger közéleti szereplői harcolnak egymással, már gyakorlatilag megszokhatták az egriek, hogy ha Mirkóczki Ádám valamit mond akkor Oroján sándor váltig az ellenkezőjét fogja tenni és fordítva is. Ha Oroján Sándor fideszes frakcióvezér mond valamit akkor Eger polgármestere csakazért se fogadja el. Most viszont új szereplők kerültek a képbe, mégpedig azok az egri vállalkozók, akik úgy érzik, hogy a tavaly novemberi helyi adóemelés súlyos terheket rak rájuk.

 

A tavalyi adóemelésről ide kattintva olvashatnak bővebben. A drasztikus emelésre a Közgyűlési többség szerint azért is szükség volt, mert le kellett adni a kormány felé azt a válságkezelő tervet, ami alapján kaphatott a város kompenzációt. A polgármester ellenezte az emelést, ő inkább ingatlanok eladásával ellensúlyozta volna a kiadásokat.

 

Idén februárban ismét előkerült a helyi adók kérdése, de most már az enyhítés. A Közgyűlés úgy döntött, hogy egyelőre maradnak az emelt tételek, de egyeztetnek a vállalkozókkal. És itt jönnek a képbe a vállalkozók.

 

Pro

 

Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján egyenesen zsarolással vádolta meg a frakcióvezetőt. Kiemelte, hogy több jelzést is kapott egri vállalkozóktól, hogy Oroján Sándor azért kereste meg őket, mert egy sajtótájékoztatót szervez, ahol bejelenteni, hogy csökkenteni fogják az adókat, de cserébe elvárja, hogy azon a sajtótájékoztatón biodíszletként jelen legyenek a vállalkozók.  Egyfajta kegyet gyakorol, miközben saját maga okozta a károkat kell mérsékelni a polgármester szerint. Ez közvetett zsarolás, olyan, mint a védelmi pénz szedés – hangsúlyozta Mirkóczki. A polgármester az egri vállalkozóknak azt üzeni, hogy nem kell kamerák előtt hajbókolni Oroján Sándornak, mert nem ő vezeti a várost.

 

A polgármester a közösségi oldalán azt is jelezte, hogy a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) megyei vezetőjét meg lehet kérdezni az ügyről.

 

Kontra

 

Nem kellett sokat várni az érintett válaszára. Oroján Sándor a közösségi oldalára írta ki álláspontját.

 

A Fidesz-KDNP frakció képviselői szerinte arra törekednek, hogy élő és konstruktív kapcsolat legyen Eger meghatározó munkaadói és a közgyűlés képviselői közt. Nem először és nem is utoljára találkoznak, hogy a város dolgairól, többek közt a költségvetésről, a közélet dolgairól vagy épp az adómértékekről egyeztessenek.

A pénteki találkozó is ebbe a sorba illeszkedik, és a polgármester hazugságával szemben most sem hívtunk sajtót. A kötetlen beszélgetésre ezúttal is szeretettel várunk minden egyeztetésre nyitott vállalkozót, ahogy a polgármester is nyugodtan eljöhetne, ha nem hazugságokkal próbálná rontani a vállalkozók és a képviselők közti viszonyt. (Szerkesztőségünk amúgy nem kapott meghívást ilyen jellegű eseményre bár előfordult már, hogy korábban sem kaptunk, másoktól se).

Oroján a polgármester és alpolgármester sajtótájékoztatóján elhangzott zsarolás vádja és bűnözőzés miatt perelni szándékozik, mert szerinte ezek alaptalan rágalmak, amikkel a közvéleményt hergelik a városvezetők.

 

Aztán jött a vadász és mindenkit hazazavart az erdőből

 

A VOSZ megyei vezetője, Bányainé Micski Marianna a heol.hu-nak nyilatkozott a kialakult helyzetről.  Úgy fogalmazott, hogy értik az adóemelés okát, de annak mértéke elfogadhatatlan számukra. Javaslatuk alapján 2-3 évre eltolva tartanák reálisnak ezt a mértékű emelést. A tárgyalás után látták ugyan a kompromisszumra való hajlandóságot Oroján Sándoron, de a februári közgyűlésen az ellenkezőjét tapasztalták annak, amiben megegyeztek.

 

Bányainé Micski Marianna, forrás: vosz.hu

 

Az elnök a lapnak úgy nyilatkozott, hogy szerinte volt, aki korábban jelezte neki, hogy Oroján Sándor személyesen kereste meg őt azzal, hogy egy sajtónyilvános megbeszélés keretén belül bejelentené indítványát az építményadó csökkentéséről, és szeretne minél több vállalkozót kérni, toboroztatni, hogy álljanak ekkor mögötte. Mindenkit óva intett attól, hogy ebben részt vegyen.

 

Kiemelte azt a tényt viszont, hogy mivel nem volt ott, nem tudja, hogy ez fenyegetés volt-e, határozott kérés vagy baráti beszélgetés de ez szerinte már csak játék a szavakkal.

 

Még ha félreértés is volt, mindezt el lehetett volna kerülni azzal, ha képviselő úr tartja magát a megbeszéltekhez, és annak rendje és módja szerint velem, a VOSZ megyei szervezetének megválasztott elnökével egyeztet.

Egernek szüksége van a vállalkozókra, a vállalkozóknak pedig egy olyan testületre, akikkel van lehetőség konstruktívan együtt dolgozni, és akik nem a saját érdekükkel és kisstílű harcaikkal vannak elfoglalva, hanem a város fejlődésén dolgoznak. Szerinte ez a feltétele annak hogy a még meglévő vállalkozók a városban maradjanak és esetlegesen újak jöjjenek – emelte ki a heol.hu-nak.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló