2021. szeptember 17., Zsófia

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri bikavér #bor

Hungarikum a vendéglátásban: hogy vélekednek az egri bikavérről a helyiek, a turisták és az őket kiszolgáló éttermek?


Olyan vendéglátóhelyeket kerestünk fel, amelyek az Egri Borműhely tételeit kínálják ételeik mellé.

 

Az Egri borvidék legikonikusabb tételének, az egri bikavér nevének hallatán gondolatban mindenkinek egy testes vörösbor képe jelenik meg. A komolysága nem csupán karakterében, de történelmi múltjában is megjelenik, hiszen a legendák szerint már Dobó István seregei is ezt itták, hogy borból erőt nyerve meg tudják védeni a várat a törökök ostroma elől. Az idők során azonban rengeteg változáson ment át a tétel.

Az újkori egri bikavér már szigorú szabályrendszer alapján készül, mely amellett, hogy behatárolja a tétel összetételét, elegendő keretet biztosít a borászatoknak arra, hogy saját karaktert adjanak vörösboraiknak.

Az idősebb generáció tagjait, akik a 70-es években találkoztak először az egri bikavérrel, a mai napig pozitív csalódásként éri, hogy milyen élvezhető, gyümölcsös és összességében szerethetőbb tétellé nőtte ki magát ez a vörös cuvée.


A borvidék pincészetei is évről évre igyekeznek ezt a változást vásárlóikban tudatosítani, és egyre nagyobb magabiztossággal indítják el, akár nemzetközi versenyeken is bikavéreiket mindhárom kategóriában.

 

A városunkba látogató turisták egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak Eger megismerése mellett a helyi szokások, és értékek tesztelésére, így természetesen Egri borvidékként a legkiemelkedőbb helyi éttermek is büszkén ajánlják a borászatok egri bikavéreit. A cikkhez három olyan éttermet kerestünk fel, amely az Egri Borműhely tételeit kínálja ételei mellé. A következőkben szó lesz arról, milyen ételekkel ajánlják az ikonikus tételt, milyenek a fogyasztói visszajelzések és hogyan látják összességében vendéglátóként ezt a testes helyi vörösbort.

 

Az első felkeresett étterem a Bar Itália volt, amely Eger szívében, a mindig pezsgő Dobó tér mellett található, ahol idén immáron több mint 5 éve kínálják a város legjobb olasz stílusú pizzáit és házi készítésű tésztáit. Míg a magas minőségű ételekkel Stelián Horilla és felkészült csapata kápráztatja el a betérő vendégeket, addig a vendégek kényelméért és szakszerű kiszolgálásáért Munkácsi Ádám és kollégái felelnek. A Tóth Ferenc Pincészet 2018-as évjáratú Egri Bikavéréhez a megújult étlap egyik főfogását ajánlják: marhapofát készítettek bikavéres mártásban, melyet rozmaringos zellerkrémmel, pirított színesrépával tálalnak. Véleményük szerint bár a nyári időszakban nem a vörösbor fogyasztása dominál, így is nagy kereslet van éttermükben a bikavérek iránt. Munkácsi Ádám szerint elsősorban az Egerbe látogató turisták választják ételeik mellé az egri bikavéreket, akiknek a visszajelzése egyöntetűen pozitív, viszont ajánlásaikat a tapasztalt borfogyasztók is örömmel elfogadják. Az Egri borvidék híres vörös házasításával bátran és örömmel dolgoznak mivel tudják, hogy minden palack a garantált minőséget képviseli, illetve az ételekhez való párosítása is könnyebb, mint azt elsőre hinnénk.

pulay_polett_thummerer_pincészet-20

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a következő vendéglátóhelyünk a Bar Italiától csupán egy saroknyira található, Eger egyik legrégebben üzemelő belvárosi étterme, a Forst-ház. Az étteremhez tartozó teraszt 2003-ban nyitották meg, melyről azóta is tökéletes panoráma nyílik a Dobó térre, és az egri várra. Kínálatukban a magyaros konyha legjobb fogásait találjuk, melyeket a borvidék pincészeteinek legjobb boraival kísérhetünk.  A ház borának a Kovács Nimród Borászat 2017-es évjáratú Egri Bikavér Klasszikust választották, melyhez Kemencés szarvast ajánlanak "Nagyvadász" módon, kucsmagombával és libamájjal. Látogatásunkkor úgy gondolták, hogy az egri bikavér megítélése az utóbbi évtizedben egyre csak jobb lett, így fogyasztói igények kielégítése érdekében több pincészet bikavéreit is kínálják az ételeik mellé. Tapasztalatuk hasonló, hiszen az ő elmondásuk szerint is többnyire a városba látogató turisták keresik az egri bikavéreket, viszont hozzátették érdekességként, hogy a külföldi vendégek még nem teljesen ismerik ezt a borvidéki "brandet". Az étlapon olyan ételeket is találhatunk, melyek készítése során Egri Bikavért is használtak a főzéshez, a mártásokhoz.

 

A Kis-Dobó teret az Eger-patak, illetve a felette átszelő híd választja el Dobó István szobrától, és a híres tértől. Eger belvárosának igazi gyöngyszeme, ahol néhány vendéglátó egység és élőzenével töltött zenepavilon várja a belvárosba látogató ínyenc vendégek hadát. Az egyik ilyen hangulatos étterem a Korzó Étterem, melynek családias légköréért Barabás Albert étteremvezető, és az évek alatt összeszokott, mindig mosolygós, profi csapata felel. A hely minden túlzás nélkül egy igazán üdítő színfolt a téren, melyet 2019 őszén nyitottak; fő profiljuk a magyaros ízek és a hazai konyha bemutatása. A Thummerer Pincészet 2016-os évjáratú Egri Bikavér Classicus bora egy díjnyertes kuriózum, amely mellé véleményük szerint igazi hazai ízek dukálnak – a séf ajánlata a Hagymás sertéscsülök, párolt lilakáposztával és steak burgonyával. Az étterem barátságos kollégái egyetértenek abban, hogy egri bikavérrel dolgozni jó, és a fogyasztói visszajelzés is minden esetben az elismerés! "Minőségi produktum, amire sosem volt még panasz. Mivel magas szintet képvisel, éttermi árképzésben meg kell kérni az árát." A nyári időszakban a könnyű fehérborok iránt van leginkább kereslet, viszont, ha vörös bort kíván a vendég, bátran ajánlják könnyebb és nehezebb főételek kísérőjeként is az egri bikavért. Kiegészítésként hozzátették, hogy 2017-ben az egri bikavér hungarikummá vált, mely hatalmas elismerésként szolgál a bornak.

 

A cikkből egyértelműen kiderült, hogy

az éttermek vendégkörébe tartozó Egri Bikavér fogyasztók túlnyomó részt még mindig turisták, azonban a helyiek is szívesen nyitnak a tétel felé. Az ételekhez párosítás mellett az éttermek séfei szívesen használják fel hungarikumunkat mártások és sültek ízesítéséhez.

A visszajelzés tehát egyöntetűen pozitív, így minden olyan borfogyasztónak – legyen az helyi vagy csupán idelátogató – bátran ajánljuk bikavéreinket, aki szeretne egy olyan tételt megkóstolni, amelynek nem csupán hírneve, de beltartalma is legendás.

 

(Fotó: Keller Richárd)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló