2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#eger #járványügyi intézkedések #vendéglátás #magyar turisztikai ügynökség

Egerben egy étterem 20 millliós támogatást kapott, miközben a többi vendéglátóst kivéreztetik a zárlattal

2021.01.27. 08:02

Óriási botrány robbant a hazai vendéglátásban. Másfél milliárd forint állami pénzt osztottak ki negyven kiválasztott cégnek, ráadásul a szerencsések egyesületének vezetője maga küldte el a csókosok listáját az állami szervezetnek. Mutatjuk, Egerben ki egyenlőbb az egyenlőknél a járványügyi zárlat kellős közepén.

Csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – tudta meg a 24.hu. Ahogy azt is, hogy előbbi, a balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét célul tűző egyesületben az állami pénzek kiosztásának módja és átláthatatlansága akkora feszültséget okozott, hogy a napokban az elnök, Laposa Bence – akinek érdekeltségei nem mellesleg a legnagyobb összegű támogatásokat zsebelték be – és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását.

 

A hírportál információi szerint a tagok egy részénél – érthetően leginkább azoknál, akik kimaradtak a pénzosztásból – az ütötte ki a biztosítékot, hogy Laposa egy listát adott le az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt. Laposa pedig két érdekeltségével is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

 

A negyven szereplős listán egyetlen egri vendéglátóhelyet találunk: a Macok Bisztró 20 millió forintot kapott fejlesztési célra.

 

Ezzel az összeggel a közismert egri étterem nagyjából, összeg szerint a középmezőnyben foglal helyet. A legkevesebb pénzt egy győri grillterasz kapta, összesen 9,1 millió forintot. A lista alapján hét vállalkozás kapott kevesebb támogatást, mint a Macok.

macok étterem
Fotó forrása: Macok Bisztró nyilvános Facebook-oldala

 

A 24.hu többször írt róla, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség átláthatatlanul, sok esetben Fidesz-közeli vállalkozóknak és fideszes önkormányzatoknak oszt ki egyedi támogatásokat. Ezek jelenleg egy 181 oldalas pdf-dokumentum részeként találhatók meg az MTÜ honlapján, ráadásul azt sem tudni, hogy kik vesznek részt a támogatások szétosztásában. Korábban a turisztikai ügynökség azt állította, hogy szakmai szempontok alapján, egy szakmai grémium segítségével Guller Zoltán döntése alapján ítélik oda az egyedi támogatásokat. Azt azonban lassan egy éve nem árulják el, hogy kikből áll az említett grémium.

 

Az Egri Ügyek nemrég számolt be róla, hogy a koronavírus-járvány okán, tavaly novemberben elrendelt zárlat miatt az egri vendéglátósok többsége siralmas pénzügyi helyzetben van, az egyik kávézó pedig február elsején nyitásra készül a törvényi tiltás ellenére, egy országos akció keretében.

 

Frissítés: A 24.hu cikkének megjelenése és annak átvétele után kérdéseket küldtünk a Macok Bisztró Kft. részére, hogy megtudjuk: milyen célra kapott támogatást a cég, jelenleg rentábilis-e a működésük és a fejlesztési támogatás ellensúlyozza-e a járványügyi zárlat alatt keletkezett veszteségeiket, továbbá a cég vezetőinek, tulajdonosainak van-e kapcsolata Laposa Bencével. A cégtől az alábbi választ kaptuk, amelynek jogi eljárással fenyegető részét nem közöljük, a többi részét változtatás nélkül közöljük:

 

"2020. közepén a járvány első hulláma után kerestük meg a SVÉT tagokkal összefogva MTÜ-t és kértünk tájékoztatást, hogy a válság okozta károk enyhítése érdekében, milyen lehetőségeink vannak, hogy az újra nyitást vagy az akkor még feltételezett második hullámot átvészeljük.

 

A SVÉT éttermi közösség közel félezer munkavállalót foglalkoztat közvetlenül, és mivel számunkra mindig is nagyon fontos volt a helyi, illetve a hazai nyersanyagok felhasználása, ezért az éttermek működése, (még a válság idején is) megélhetést tudott biztosítani, több mezőgazdasággal foglalkozó család vagy őstermelő számára is.

 

Guller Úr jelezte felénk, hogy nincsen olyan kormányzati döntés, ami lehetővé tenné, hogy a SVÉT tagok valamilyen támogatást kaphassanak, felvázolta az azóta már bevezetett kormányzati intézkedéseket. A vezérigazgató felhívta a figyelmünket, hogy 2017 óta elérhető az MTÜ honlapján a Nemzeti Turizmusfejlesztési stratégia, amely szerint  az Ügynökség kész megvizsgálni minden fejlesztési vagy támogatási igényt, amely a turizmus, a kis és középvállalkozások fejlődését célozza.

 

Ezen pályázat keretében egyénileg pályáztunk az összegre. A pályázat feltétele, az újranyitást követően többlet munkaerő foglalkoztatás, magasabb árbevétel ill. helyi adó / idegenforgalmi, iparűzési adó / generálása, ehhez kapcsolódóan konkrét fejlesztések végzése. A támogatás nem a pandémiás helyzet túléléséről szólt!!! A teljes összeg lehívása a projekt megvalósítása után történhet meg!

 

Jelen helyzetben 36 fő munkavállaló részére biztosítunk munkát, a bezárást követő novemberi időpont óta is."

 

A válaszlevél további állításai, szerkesztett formában:

 

- Ezzel az összeggel a közismert egri étterem nagyjából a középmezőnyben foglal helyet.” Tőlünk 2 vendéglátóhely kapott kevesebb összeget (valójában 7 vendéglátóhely, ahogy azt a cikkben is leírtuk - a szerk.), mindenki más hasonló vagy jóval magasabb összegért pályázott, ez a mondat is megtévesztő!!! A Macok Bisztró Kft. kapta a támogatást, mely 3 üzletet működtet / Macok Bisztró, Imola Udvarház Hotel, Pizza, Brumbrum Világbéke / és a székhelyünk neve régen nem Dózsa Gyögy tér. Sajnálatos, hogy Önök ezzel, egri hírportál lévén nincsenek tisztában.

 

- Azt sem tartjuk etikusnak, hogy egy olyan kávézó nyitására hivatkoznak, mely a jelenlegi szabályok megszegésére buzdítja a vendéglátosokat.

 

- Laposa Bencével cégünknek kapcsolata nincs!

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló