2021. szeptember 17., Zsófia

Eger ügye

#eger #zöldfül #környezetvédelem #faültetés #móricz zsigmond

Móricz Zsigmondra emlékezve ültettek fát Egerben – VIDEÓ

Domán Dániel 2021.09.08. 12:07

A Hajdúhegy lábánál ültettek fát Móricz Zsigmond halálának évfordulója alkalmából. Az akciót az aktivisták és a képviselők mellett az egri Kertbarátkör Egyesület segítette.

 

Vasárnap délután helyi és térségi civilek, képviselők és környezetvédők gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Móricz Zsigmond írónkról. Berecz Mátyás kezdeményezésére egy páfrányfenyővel gyarapodott a Hajdúhegy utca és a Mindszenty utca sarkánál található parkos rész, az öregek otthona előtt. Sajnos a Móricz utcában – amely a szomszédos utca lenne – nem találtak lehetőséget a facsemete elültetésére. Azért döntöttek a páfrányfenyő (ginkó) mellett, mert szívós természetű, gyorsan megnő és könnyen ápolható, illetve fontos szempont volt, hogy nem szemetel.

 

A Macskaárvaház Alapítvány elnöke, Bóday Pál elmondta, hogy sokan nem tudják, de Móricz Zsigmond környezetvédő volt, még a húsfogyasztásról is leszokott. Ezt egy majdnem 100 éves interjú is bizonyítja.

moricz-zsigmond-vegetarianus-interju
Forrás: Színházi Élet, 1937, Szitnyai Zoltán interjúrészlet

Bóday Pál arról is beszélt, hogy Móricz kevésbé ismert írásaiban ez az oldala jobban megismerhető, de számos magyar írónak született olyan műve, amelyekből sokat tanulhatunk környezetünk megóvásáról. Úgy véli, napjainkban sokan vannak olyan politikusok, akik csak magukat zöldnek reklámozzák, a tényleges tettek elmaradnak. Reméli, hogy Eger a közeljövőben rálép arra az útra, amely nem csak ünneplésre és propagandára használja a faültetéseket, hanem tényleges tesz is egy fenntarthatóbb jövőért. Véleménye szerint azokra a politikusokra kell figyelnünk, akik átlátják a környezetvédelem egészét és nem csak látszatintézkedéseket hajtanak végre.

 

 

Zerényi Endre, a Kertbarát Kör Egyesület elnöke felhívta a figyelmet az egyesület működésére és tevékenységére. Annak örülne a legjobban, ha a klímaváltozással Eger városa koncepcióban gondolkodna. Mindent amit ma teszünk, a jövő generációjáért tesszük és ez a legfontosabb. Kendernay János politikus, az LMP volt társelnöke kiemelte a lokalitás kulcsszerepét, illetve a hagyományok fontosságát. A környezetvédelem helyben kezdődik és ezzel különösképpen kell foglalkoznunk.

 

Komlósi Csaba független képviselő szerint a fákra úgy kell tekintenünk, mint a közművekre. A város fejlesztésénél első helyen kellene szerepelnie a környezetünk védelmének. Berecz Mátyás kihangsúlyozta, hogy az integrált településfejlesztési stratégiánkban szerepelnie kell a főkertész intézményének és ezzel komolyabban fog foglalkozni, hiszen az elmúlt két évben ezzel nem sikerült.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló