2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#városháza #fidesz #minczér gábor #orosz lászlóné ibolya #kovács cs. tamás

Beszámolt az egri Fidesz, az egyik alpolgármester meg nem hagyta annyiban

Csarnó Ákos 2023.05.04. 11:28

 

Több témában tartott tájékoztatót az egri Fidesz-KDNP frakció szerdán a Polgárok házában. Orosz Lászlóné Ibolya frakcióvezető és Kovács Cs. Tamás frakcióvezető-helyettes szólt a Gárdonyi Géza Színháznak a legutóbbi közgyűlésen nyújtott anyagi támogatásról, sporttámogatásokról, civil szervezetek támogatásáról, az alapítványi iskolák rezsitámogatásáról és a településtervről valamint arról, hogy az egri színháznak áprilisban megítélt gyorssegélyen túl további támogatást adnának a májusi ülésen.

 

Korábban beszámoltunk róla, hogy 20 millió forint gyorssegélyt adtak a színháznak. 68 millió forintot szánt a közgyűlés 45 egri sportszervezetnek múlt csütörtökön - emelte ki Kovács Cs. Tamás. Az éves költségvetésben 200 millió forint szerepel a tavalyi 140 millióhoz képest.

 

A képviselő kiemelte, hogy a polgármester Lázár János miniszternél járt és azt a tájékoztatást adta, hogy több mint 5 milliárd forint jó eséllyel a városban marad. Az Egri várra és a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központra van címkézve ez az összeg, azonban az utóbbinál ez az összeg kevés arra, hogy az eredeti elképzelés megvalósulhasson.

 

A településterv elkészítéséről Orosz Lászlóné Ibolya számolt be. Minden településnek egységes tervet kell készíteni, azok szerint kell majd engedélyezni az építéseket. A terv elkészítéséhez lakossági fórumokat fog tartani az önkormányzat.

 

A sajtótájékoztató végén kérdésre válaszolva a frakcióvezető kiemelte, hogy fontos lenne a Katona téri parkolóház mihamarabbi megnyitása valamint az is, ha a Városgondozás Kft. elvégezné a feladatát és lenyírná a füvet a városban valamint a kátyúzást is elkezdené.

 

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Minczér Gábor alpolgármester közleményben reagált.

Örömmel vettük, hogy Oroján Sándor Fidesz frakcióból történő kizárása után az április végi testületi ülés hangvétele végre pozitív irányt vett. Sajnos azonban ezt árnyalják az újjáalakult egri Fidesz frakció tagjainak, a Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatójának végén elhangzott igaztalan, demagóg és már 3 éve folyamatosan ismételt kijelentései, melyeket válaszul az alábbi tényekkel szeretnénk cáfolni. A Városgondozás Eger Kft. megfelelően végzi a cég számára meghatározott feladatokat. Jól látszik ez abból is, hogy a tavasz beköszöntével munkájuk eredményeként Eger virágba borult, a közterületeken a rossz idő ellenére is vágják a füvet, a város különböző területein az újonnan beszerzett gépek is dolgoznak. Városunkban a szemlék, valamint a lakossági jelzések figyelembevételével folyamatosan zajlik az utak kátyúzása.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata számára fontos az egységes sportkoncepció kialakítása és megléte, az ehhez kapcsolódó közös gondolkodás elkezdődött, jelenleg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem munkatársai a hivatal szakembereivel közösen dolgoznak ennek végleges formáján. A sportkoncepció kialakításában Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselő úr is részt vett, így minden bizonnyal tudnia kell arról, hol tart a munkafolyamat, ezért nem értjük, az ehhez kapcsolódó kommunikációjukban miért róják fel és hangsúlyozzák azt, hogy a hivatal nem foglalkozik a területtel. Tény és való, hogy koncepciók gyártásában az előző városvezetés élen járt, de mindez csupán annyit ér, amennyi meg is valósul belőle.

 

A parkolóház minél gyorsabb újranyitásáért dolgozva Mirkóczki Ádám polgármester úr tárgyalásokat folytatott a tulajdonos, Agria Parkoló Kft.-vel, mely eredményeként született egy általuk összeállított szerződéstervezet, melyet az április végi közgyűlésen a testület többsége, köztük a Fidesz frakció eredeti formájában nem fogadott el, elodázva ezzel a döntést és a minél előbbi használat lehetőségét, hiszen nincs garancia arra, hogy a tulajdonos az általuk adott feltételekkel aláírja azt.

 

Eger városa rendelkezik vagyongazdálkodási koncepcióval, ennek tükrében az önkormányzat részéről jelenleg értékesíthető ingatlanokat az elmúlt években felmértük, ezek értékesítésre folyamatosan tettünk és teszünk javaslatokat, de sajnálatos módon a Fidesz frakció kijelentve, hogy „semmilyen ingatlaneladást nem támogatnak” eddig mindig tartózkodott vagy nemmel szavazott ezekben a kérdésekben. Tény, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakásállomány jelentős része leamortizálódott, gyakran lakhatatlan állapotú, azonban ez nem az elmúlt 3 évben, hanem az elmúlt évtizedben következett be. A jelenlegi városvezetés szeretné megtalálni a lehetőségeket és a megoldást a problémára, ezért is felfoghatatlan számunkra, hogy a költségvetésben erre a célra rendelkezésre álló 126 millió forintot teljesen más célokra csoportosították át. Mi priorizálni szeretnénk, de a jelenlegi közgyűlés többségének fontosabb, hogy az intézményi béremelések vagy lakásfelújítások helyett például a Márai Aktív Turisztikai Látogató Központ támogatására fordítsanak minél több pénzt.

 

Végezetül a legdemagógabb állítás tőlük, hogy a munkájukat nagyban megkönnyítené, ha nem a közgyűlés előtt vagy éjszaka kapnák meg az előterjesztések anyagait. Tény, hogy az elmúlt egy évben, amióta a Fidesz frakció és baloldali szövetségeseik többséget alkotnak, sportot űznek abból, hogy sürgősségi indítványok formájában, előzetesen azt senkivel nem egyeztetve, sőt különböző előterjesztésekhez kapcsolódó, ott helyben benyújtott, gyakran több oldalas módosító indítványokkal kész tények elé állítva lehetetlen helyzetbe hozzák a teljes hivatali apparátust, a szakirodákat, a jegyzőt illetve a városvezetést egyaránt. Ez az oka annak, hogy részükről sok esetben szakmaiatlan, megalapozatlan és végrehajthatatlan döntések születnek. Véleményünk szerint amennyiben mellőzik az elmúlt egy év ezen gyakorlatát és az igaztalan állításaik folyamatos hangoztatását, végre egy normális, értelmezhető és Egerért dolgozni tudó közgyűlés működhetne a városban. Ebben a múltban is partnerek voltunk és a jövőben is azok leszünk.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló