2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

#egerplusz #eger #mirkóczki ádám #városháza

Rendkívüli bejelentés: januártól minden egrinek ingyenes lesz a helyi tömegközlekedés

Szabadi Szabolcs 2021.12.06. 12:55

Pontosabban: egy jelképesnek számító ezer forintot kérnek majd azoktól, akik Egerben élnek és a helyi járatokkal akarnak közlekedni. Az erről szóló döntést hétfőn ismertette Eger polgármestere, bár még a közgyűlésnek rá kell bólintania a kezdeményezésre.

Sajátos módját választotta Mirkóczki Ádám egy szerinte nagyon fontos jelentőségű bejelentés reklámozására. Szombaton Eger polgármestere Facebook-oldalán ennyit írt: „Felkészülni!”, majd ezt a kreatívot posztolta:

 

ma1

 

A városvezető aztán vasárnap is hasonló poszttal jelentkezett, itt a „történelmi” siker már egy „példátlan” jelzőt is kapott, a kreatív pedig a polgármester arcát.

 

ma2

 

A posztok alatt el is indultak a találgatások, a képek háttere miatt a legtöbben valamilyen közlekedésfejlesztési bejelentésre számítottak: a várost elkerülő út, a központi autóbusz-pályaudvar áthelyezése, működő zöldhullám kiépítése.

 

A Városházán tartott sajtótájékoztatón hétfőn Mirkóczki Ádám aztán így vezette fel a bejelentését: "Az elmúlt 5 hónapban a Volánnal keltem és feküdtem, szinte minden egyes napon. Az elmúlt két hétben napi kapcsolatban voltunk telefonon, hogy miként is alakítsuk a köztünk lévő szerződést, ebben az önkormányzat és a Volán Zrt. rengeteg munkatársa segítségünkre volt. Megszületett Eger és a Volán Zrt. közötti történelmi megállapodás, amely még sosem volt és tudomásom szerint egy megyeszékhelyen sincs".

 

A polgármester aztán elmondta:

2022 január elsejétől minden egri lakcímkártyával rendelkező személy ingyen használhatja a helyi tömegközlekedést

A Volán kérésére ez 100 százalékig ingyenes nem lehet, így jelképesnek számító 1000 forint lesz az éves bérlet ára – hangsúlyozta a polgármester. Mindez akkor lép életbe, amikor az egri közgyűlés is rábólint az ügyre, így ebben a kérdésben rendkívüli közgyűlést hív össze Mirkóczki Ádám.

 

ma3

A polgármester számításai szerint egy egyedülálló felnőttnek 63 ezer forintnyi megtakarítást jelenthet ez a döntés évente, egy egygyermekes család esetében 153 ezer forintot hagynak a pénztárcájukban, ez egy háromgyerekes család esetében már 207 ezer forintot jelent.

Kampányt is indítanak, amellyel arra biztatják a helyieket, hogy a tömegközlekedést használják az autójuk helyett. Ezzel javulhat Eger levegőminősége is – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám. Majd azt is megemlítette, hogy a parkolási díjak emelésén is gondolkodnak, így lehetne az ingyenes tömegközlekedés biztosításának városi költségein enyhíteni.

 

A városvezető azt is elmondta, hogy hamarosan érkeznek az új elektromos buszok, illetve a távolsági buszok egy része is bekapcsolódhat majd a helyi tömegközlekedésbe, mindezzel pedig sokat javul majd a helyi tömegközlekedés helyzete. Kérdésre, miszerint ideiglenes lakcímkártyával is ingyenes lehet-e a helyi tömegközlekedés, nem tudott még konkrétumokat mondani Mirkóczki Ádám.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló