2022. december 5., Vilma

Eger ügye

#egerplusz #eger #zöldfül #tömegközlekedés #elektromos busz #zöld busz program #környezetvédelem #volánbusz

Jöhetnek az elektromos buszok Egerbe is, 2022 elejétől utazhatunk majd velük

Barna Benedek 2021.07.30. 17:37

A korábbi bejelentésnek megfelelően hat busz érkezik a városba.

Mint arról tavasszal portálunk is hírt adott, a Volán bejelentte, hogy több városban, köztük Egerben is elektromos autóbuszokat akarnak csatasorba állítani. Összesen 100 elektromos jármű valamint a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére pályázott a társaság a Zöld Busz Programban, és pénteken közölték: 7 pályázatuk sikerrel szerepelt.

A pályázatok sikerének köszönhetően 2022 első negyedévétől ennek köszönhetően Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8, a budapesti agglomerációban pedig 40 darab új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba.

A Zöld Busz Program a buszok beszerzését maximum 80 százalékos, míg a töltő-infrastruktúra kiépítését maximum 60 százalékos hozzájárulással támogatja.

 

A közlemény szerint az összesen 100 zöldautóbusz beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában. Amellett, hogy magasabb szolgáltatási színvonalat ígértek, hangsúlyozták, hogy az elektromos buszok zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A beszerzésnek köszönhetően tehát javulhat a városok levegőminősége, élhetőbb környezetet biztosítva az érintett térségek több mint 3 millió lakosa számára. 

zöld-busz-mti-Czeglédi Zsolt
Elektromos busz Debrecenben (Fotó: Czeglédi zsolt / MTI)

A Volán egyébként már a benyújtott pályázatok értékelési folyamatával párhuzamosan megindította az autóbuszok beszerzését célzó közbeszerzési eljárásait. A vidéki városokban forgalomba állítandó típusok közbeszerzési eljárása még folyamatban van, annak eredményhirdetése a következő hetekben várható. A fővárosi agglomerációba kerülő autóbuszok beszerzését célzó pályázat lezárult, a kapcsolódó adásvételi szerződés 2021. július 27-i megkötését követően a Zöld Busz Programban benyújtott pályázat sikeressége alapján megkezdődhet a Mercedes eCitaro típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos buszok átvétele, és elkezdődik atöltési infrastruktúrájuk kiépítése is.

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – az első 150 darab Credo Econell 12 típusú járművel együtt – már 1221 új és újszerű autóbusz állt és várhatóan további 150 darab áll nyár végéig folyamatosan forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 buszt – köztük 100 elektromos járművet – szerez be, ebből az eljárások sikere esetén várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a Volánbusz teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló