2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#városháza #elkerülő út #helyi népszavazás

17 db aláírás hiányzott, az ún. városvezetés mindössze 33 db-ot gyűjtött - nem lesz népszavazás Egerben, az elkerülő útról

Csarnó Ákos 2023.04.25. 18:29

Kínos.

 

Kedden az egri Helyi Választási Bizottság döntést hozott az elkerülő útról szóló népszavazási kezdeményezés témájában. A bizottság döntése szerint nem lehet népszavazást tartani az egri elkerülő út ügyében – a nagyjából 9600 leadott aláírás között ugyanis nem sikerült 9002 érvényest találniuk - adta közre a Momentum.

 

Az 1-es számú kérdéshez csupán 17 aláírás hiányzott, így fellebbezésre kérik a népszavazási kezdeményezést benyújtó Egri Kertvárosért Civil Társaságot.

"Hiába gyűjtött tehát csak a Momentum 7713 aláírást, a helyi civilekkel közösen pedig 8800-at, a többi politikai szereplő passzivitásának köszönhetően végül úgy tűnik, meghiúsul a népszavazás. Pedig annyian bizonygatták, hogy támogatják a népszavazást – köztük Mirkóczki Ádám polgármester, aki aztán jórészt semmit nem tett a kampány sikeréért, és csupán 33 aláírást adott le. A számok tehát megmutatták, hogy ki a hiteles és cselekvő erő Egerben, ki hajlandó dolgozni is a városért." - áll a közleményben.

A gyűjtés eredményében nyilván közrejátszott az is, hogy az egriek joggal érezhették úgy, hogy már az aláírásgyűjtés befejezése előtt győztek. Lázár János építési és beruházási miniszter ugyanis a kampányt látva bejelentette, hogy a kormány meghajol az egriek akarata előtt, és a helyiek által támogatott, külső elkerülő út épül meg, nem pedig a hangosabb és környezetszennyezőbb belső. 

A civil kezdeményezés gazdája, Kovács F. László a közösségi oldalán ismertette és köszönte meg a résztvevők munkáját. A választási kezdeményezésről született jegyzőkönyv itt tekinthető meg.

Az egriek tehát végül győztek – és nem csak a Fidesszel, hanem a gyűjtést szabotáló Mirkóczki Ádám polgármesterrel szemben is. Erre pedig minden helyi emlékezni fog egy év múlva, az önkormányzati választásokon is.

 

Az elkerülő út ügyében született írásainkat itt találhatják.

 

indexkép: Pajtók Gábor facebook

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló