Mindenki ügye

Nyomtatott ruhák – ez a jövő?!

Szponzorált tartalom | 2018. február 01. 14:02:39
Bármily furcsa, a nyomtatott ruhák nem tegnap kezdték pályafutásukat.

 

A tudomány, a technológia és a művészet összekapcsolódása nem megy újdonságszámba, már a régi korok nagyjai is előszeretettel ötvözték őket. Például a lángelme és polihisztor Leonardo da Vinci, aki megszállottja volt a művészi festészet és a precíz tudomány kutatásának és kombinálásának. Nincs ez másként modern korunkban sem. Tudósaink kreációinak végeredményét megannyi iparág használja előszeretettel, újabb és újabb saját ötleteiket hozzáadva születnek elképesztőbbnél elképesztőbb lehetőségek. A nyomtatott ruhák is így láttak nagyon hamar napvilágot. Ez a technológia a ruhaipar világában már csak azért is képvisel egyre nagyobb értéket, mert a környezetvédelem és újrahasznosítás jegyében még PET-palackokból is készíthetők nyomtatott ruhák.

 

kép: blog.daum.net

 

A ruhanyomtatás története

 

Bármily furcsa, a nyomtatott ruhák nem tegnap kezdték pályafutásukat. Már 2013-ban hírt közöltek az első, kísérleti darab létrehozásáról, melyet Michael Schmidt és Francis Bitoni tervezett a végtelenbe nyúló Fibonacci számok alapján. A futurisztikus kinézetű, 3D-s Shapeways nyomtatóval előállított, nem különösebben szép, ámde valóban egyedi alkotást Dita von Teese modell viselte New York egyik hotelében. Az érdekes, fekete öltözetet kifejezetten az ő alakjára „szabták”, azaz nyomtatták, amit több különálló, hajlékony, darabból állították össze, mielőtt elnyerte végleges formáját. A különös ruhadarab a csupa lyuk, halászháló szerű kinézetével igen extrémre sikeredett, így figyelemfelkeltésre mindenképp kiváló volt. Az alkotók ugyanis azt szerették volna a bemutatóval elérni, hogy a világ felfigyeljen a nyomtatott ruhákban rejlő lehetőségekre.

Ez a technológia még manapság is az újdonság erejével bír a köznép szemében. Azonban mindössze egy évvel a legelső 3D-s ruha bemutatása után, már 2014-ben cikkeztek arról, hogy a kutatók a tudomány rohamosan gyors fejlődését segítségül hívva a 4D-s nyomtatás lehetőségén dolgoznak, melyet 2015-ben meg is valósítottak. Ennek köszönhetően az első 4D-s nyomtatással készült, csipkeszerű ruha is megjelent még ugyanebben az évben. Hiszen milyen más világméretű, hatalmas közönséget felölelő ipar csaphatott volna le erre a hihetetlen lehetőségre az elsők között, mint a divat- és ruhaipar?

 

A nyomtatott ruhák jövője

 

Az ilyen ruhadarab elkészítése a technikai fejlődés ellenére költséges és időigényes munka. Egy öt modellből álló, hordható és kényelmes kollekció elkészítése 9 hónapot vett igénybe a friss diplomás tervező, Danit Peleg számára. A nyomtatott ruhák ugyanis nem egyben jönnek ki a speciális nyomtatóból, hanem nagyon sok apró részletben külön-külön, melyeket mind egyesével, több programmal, digitálisan kell előtte megtervezni, majd a nyomtatás után összeragasztani. Az egész művelet a 3D-s testszkenneléssel indul. Az adott ruha viselőjének teljes testképét computerre viszik, hogy a nyomtatott ruha olyan lehessen, mintha az emberre öntötték volna. Minden egyes eleme, részlete tökéletesen testre szabható, s azért állnak több ezer apró panelből, hogy a kész ruházat végül kellően rugalmas és hordható legyen.

 

Míg a 3D-s nyomtatott ruhák inkább merevek és viselhetetlenek, s jóformán csak divatbemutatókon ideig-óráig viselhető darabok gyártását teszi lehetővé ez a technológia, a 4D-s nyomtatással már kényelmes, összehajtható, könnyen hordható, simulékony és igazán rugalmas, funkcionális ruhákat lehet létrehozni (Kinematics dress). Sőt, ezen túlmenően olyan alapanyagok előállításán dolgoznak a kutatók, melyekből majd olyan ruhák nyomtathatók, amik összetételüknél fogva képesek hűteni, vagy késszúrás ellen megvédeni viselőjüket. Idővel pedig, a fejlesztéseknek csak a fantázia szabhat határt…

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról