Mindenki ügye

Mától hivatalos: a Fidesz be akarja tiltani a Jobbikot

MTI/EÜ | 2017. december 12. 00:03:18
Az Állami Számvevőszék új jelentéstervezetének súlyos következményei lehetnek.

 

Szerda délután jelent meg a Magyar Távirati Iroda hírfolyamám, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el. Az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak.

 

A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. A jogszabály szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

 

Erre a következtetésre minden bizonnyal a Simicska Lajos érdekeltségeihez köthető plakáthelyek miatt jutott az Állami Számvevőszék, amely láthatóan politikai megrendelésre vizsgálódott. Érdekesség, hogy Simicska Lajos több cikluson át a Fidesznek szolgáltatott plakáthelyeket, az egyszer sem volt gyanús.

 

Egyebek közt ilyen plakátokat helyeztetett ki nemrég a Jobbik:

 

 

A Jobbik reagálása

 

A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson - közölte Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus arra reagálva, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint a párt több mint 330 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében, azt mondta: összességében több mint 660 millió forint bírsággal számolnak, ami gyakorlatilag megfelel az összes anyagi erőforrásnak, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna.

 

"A mai napon történtek" jelentik a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit - értékelt Volner János.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról