Mindenki ügye

Lakáshitelt keres? Álcázott próbavásárlást tartottak több banknál

2017. október 27. 14:02:59
Összességében pozitív az egyesület megállapítása.

 

Több pénzintézetnél is próbavásárlást tartott a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A bankok ügyintézőinek segítőkészsége mellett az ügyintézés tempóját, a tájékoztatás minőségét is tesztelték.

 

A következő adatokkal keresték fel a bankokat: egy házaspár (30 éves nő, 33 éves férfi), fele-fele tulajdonban szeretne lakást vásárolni, de még nem tudják, hogy új vagy használt lakást. Nincs még gyerekük, de kettőt terveznek, így felmerülhet a CSOK igénybevétele is. Rendelkeznek 6.000.000 Ft önerővel, és mindketten rendelkeznek állandó jövedelemmel, az egyik nettó 180.000 Ft munkabérrel, a másik egyéni vállalkozó kb. nettó 250.000 Ft havi jövedelemmel. Tartozásuk nincs, lakáskasszájuk nincs. Nincs még konkrét lakás, így nem tudják a hitel összegét sem, arra kíváncsiak, hogy ilyen feltételekkel mekkora összegű hitelt kaphatnak, milyen futamidővel, milyen kamatozással? Kell-e biztosíték, vagy elég-e a jövedelem.

Amire kíváncsi volt a FEOSZ, hogy ezen adatok birtokában milyen információkat mondanak el a bankok a feltételekről, a költségekről, biztosításról, bankszámlanyitásról, akciós ajánlatokról, elbírálási időről, benyújtandó dokumentumokról.

 

Várakozni mindenhol kellett, illetve az is kiderült, hogy pénteken 12 óra után már nincs értelme érdeklődni, mert hiába vannak nyitva 15 óráig a bankfiókok, már nem lesz elég ügyintéző. Azonban azokban az esetekben, amikor már nem volt ügyintéző, ott is azonnal kaptak névjegykártyát, hogy a következő munkanapon kit keressenek, kitől kérjenek időpontot. Az is több helyen felmerült, hogy általános tájékoztatást bármelyik ügyintéző tud adni, de inkább a hitelezéssel foglalkozó kollégához irányítottak mindenkit, a pontosabb válaszok érdekében. Minimum 20-25 percig tartott egy-egy konzultáció, érdemben foglalkoztak a kérdésekkel, részletes tájékoztatást kaptak.

 

Mindenhol készítettek előzetes kalkulációt, akár több futamidő változatban, elhangzott, hogy feltétel az adott banknál vezetett folyószámla és legtöbbször a jövedelemnek oda kell érkeznie. A többféle részletes kalkulációt át is adták, hogy otthon is lehessen tanulmányozni. Kaptak tájékoztatást a költségekről is, mint közjegyzői díj, értékbecslés díja, takarnet díj, de ezek egy részét beszámítják, ha valóban létrejön a szerződés. Kötelező lakásbiztosítást kötni jelzáloggal érintett lakáshitelek esetében, de egyéb biztosítás megkötésére nem kötelezhetők a hitelfelvevők. A CSOK feltételrendszeréről, a beszerzendő dokumentumokról is mindent megtudhattak, sőt a szükséges dokumentumok listáját is megkaptak.

 

Az egyes vizsgált bankokról szóló beszámolókat ide kattintva olvashatják.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról