Mindenki ügye

Kiütéssel győz az állam a Jobbik ellen a választások előtt

2018. január 11. 17:02:40
Az Állami Számvevőszék jelezte, hogy január 8-án értesíti a Jobbikot, hogy a büntetést fizesse meg.

 

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A Számvevőszék szerint a  politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer Ft összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését - állítja szervezet.

Az ÁSZ jelentése nem tartalmazza, így nem megtudható, hogy a Számvevőszék milyen adatok, információk alapján dolgozott, hogyan állapították meg a kérdéses, 331 milliós tétel nagyságát – csak arra hivatkoznak, hogy hatósági jelzést kaptak a párt tiltott támogatásairól.

 

Állami Számvevőszék úgy tesz, mintha a pártok finanszírozásába is beleszóló plakáttörvény kedvezményes hirdetési árakra vonatkozó tilalma valójában hatályos lenne közben a javaslat e része elbukott, az ÁSZ mégis rá hivatkozva akar most bírságolni.

 

A párt észrevételében hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek – áll a számvevőszék közleményében.

 

Az ÁSZ más ellenzéki pártokat is vizsgált de ott nem a plakáttörvénybe ütköző gyakorlatot kifogásolták hanem a pártok irodabérléseit. A Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika jelezte, hogy észrevételeik megküldése után nem fogják befizetni az amúgy a Jobbikénál jóval kisebb mértékű büntetést.

 

Rendkívül érdekes az is, hogy az ÁSZ a választásokig beütemezi az ellenzéki pártok pártalapítványainak az ellenőrzését is de a kormánypártok és alapítványaik már nem kerülnek ellenőrzésre.

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról