A környék ügye

Ingyen dolgoztatott a fideszes polgármester?

2017. november 26. 09:01:08
Úgy látszik ez az eset sem elég kínos a Fidesznek, de legalább egyre többen tudnak most már erről is.

 

Szihalom polgármesteréről, Bóta Józsefről azt állítják az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjai munkájukból vendéglátós-iskolaigazgató-polgármester üzletei, étterme profitáltak. A Magyar Nemzet szellőztette meg a hírt amiről a megyei sajtó viszont hallgat. A lap több diák állítása mellett a polgármestert is megszólaltatta, aki viszont a vádakat renitens diákjai támadásának tartja.

 

Bóta József igazgatója volt a híres Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolának, a hasonló nevű alapítvány működtetésében is szerepe volt, de Szihalom polgármestereként is nyomot hagyott a közéletben, főleg miután hitet tett a Fidesz mellett.

 

 Bóta József, Szihalom polgármestere, fotó: Komka Péter, MTI

 

A lapnak név nélkül nyilatkozó diákok nem vitatják, hogy „színvonalas képzést kaptak, de azt is állítják, hogy a szakmai gyakorlatokon nemritkán akár teljes munkanapokat is le kellett dolgozniuk Bóta József vendéglátóhelyein. Előfordult, hogy napokig szeletelésre, takarításra voltak befogva, néha ebédszünetet sem tarthattak. Ráadásul a szakoktató felügyelete mellett készített ételeket aztán fel is szolgálták az éttermekben. Ez azért vet fel kérdéseket, mert a tanulószerződés után állami normatíva jár, ahogy a beszerzett alapanyagok után is. Viszont fizetés nem, csak némi esti ételmaradék jutott a diákoknak. Tehát Bóta József vendéglátóhelyei így lényegesen olcsóbban működtek, mintha a tanulók helyett alkalmazottak dolgoztak volna” – foglalta össze a lényeget az mno.hu.

 

A polgármester szerint minden szabályosan történt

 

Az egyik tanuló szerint egy ünnepség idején választás elé állították őket: vagy lehúznak 12 órát az étteremben, vagy a téli szünetben kell dolgozniuk. A polgármester szerint viszont minden szabályt betartottak, betartanak – idézi a lap. Csak azoknak a tanulóknak kellett maradni a kiírt munkaidőn túl, akik késtek. Bóta József szerint ha az üzlet folyamatosan nyitva tart, a diákok foglalkoztathatók szünetekben is. – Milyen vendéglátós lesz abból, aki sem hétvégén, sem ünnepnapokon nem akar dolgozni? – kérdezett vissza a Magyar Nemzet kérdésére.

 

Az alapítványnak eleinte jól ment, de komoly adósságot halmozott fel, mikor az állam kifarolt az alapítványi iskolák mögül. Az adósságok felett ideig-óráig lehetett csak úrrá lenni – jó példa erre a negyvenezer forintos hozzájárulások kérése is, ami bajok jele volt. A fizetésük elmaradása miatt bajba került tanárok pedig hiába fordultak Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőhöz, még csak választ sem kaptak tőle. Nyilván, hisz a képviselő közel áll a polgármesterhez, például annyira, hogy legutóbb éppen Nyitrai Zsolt kampányújságjában ecseteli az eredményeket a polgármester.

 

Ha önnek, illetve gyermekének hasonló esetekről van tudomása, vagy éppenséggel megtörtént hasonló eset kérjük, hogy írjon nekünk az egriugyek@gmail.com email címre.

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról