2021. december 7., Ambrus

Riasztó

#tűzoltók #háztűz #ostoros

Teljesen leégett az ostorosi ház teteje – Újabb FOTÓK a kigyulladt épületről

2021.03.24. 11:41

Szerencsére senki nem sérült meg a tűzben.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, kedd este kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Ostoroson. A katasztrófavédelem szerdai beszámolója szerint a körülbelül százötven négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete teljesen leégett.

 

Mint írták, az egri hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, több oldalról, négy vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg. Az épület gázvezetéke is károsodott, ezért a gázszolgáltató a hálózatról az ingatlant leválasztotta.

 

Az oltásról néhány fotót is megosztottak:

#GALLERY_44#

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 

Ha tűz keletkezett a házban, lakásban, akkor a legfontosabb a gyors helyzetfelismerés. A tűz pillanatok alatt továbbterjed a körülötte lévő éghető anyagokra, ezért ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha ezzel testi épségünket kockáztatnánk, akkor az oltást bízzuk szakemberekre, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, továbbá riasszuk a lakóépület többi lakóját is.

 

A főzés is lehet veszélyes, számos esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek. Ez tilos! A forró, lángoló olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely szinte robbanásszerűen „kivetődik” az edényből. Ilyenkor a helyes megoldás, hogy egy fedővel kell letakarni az edényt, el kell zárni az alatta lévő hőforrást és ki kell várni, amíg a tűz magától elalszik.

 

Biztonságunk érdekében érdemes a konyhában készenlétben tartani egy olyan tűzoltó készüléket, amellyel egy keletkező, kisebb tüzet el tudunk oltani. Ilyen készülék lehet például egy 6 kg-os ABC jelölésű porral oltó hordozható tűzoltó készülék.

 

A lakásokban a fűtőberendezések és elektromos berendezések meghibásodásából eredő tüzek is nagy számban fordulnak elő. Fontos, hogy elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag ne érjen hozzá, továbbá az éghető anyag kellő távolságban legyen a fűtőtestektől elhelyezve. A tüzelő-, fűtőberendezéseket sose használjuk ruhaszárításra!

 

Ha szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel fűtünk, a keletkezett hamut mindig egy fémedénybe tegyük, azt egy nem éghető fedővel takarjuk le. Előfordult már, hogy a hamuban megmaradt parázs meggyújtotta az éghető edényt, amiben azt tárolták és a tűz átterjedt a ház többi részére is.

 

Az elektromos hálózatokat a lakók gyakran túlterhelik több, nagy fogyasztású eszköz egy időben történő használatával. A túlterhelés ellen az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával tudunk legjobban védekezni. 

 

Veszélyforrást jelent a zárt térben történő cigarettázás is. Az ágyban, fotelban nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy lehulló parázs éghető anyagra eshet, ami gyorsan meggyújthatja a környező berendezési tárgyakat. 

 

A tűzcsapok hozzáférését mindig biztosítani kell, gépjárművel tűzcsapok mellé, föld alatti tűzcsapokra ne parkoljon!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló