2022. szeptember 30., Jeromos

Riasztó

#rendőrség #csalás #átverés #telefonos csalás

Heves megyében is pörög a bankos átverés, több esetben milliókat csaltak ki a telefonos szélhámosok

Kovács Dávid 2022.08.17. 18:56

Egy bankosként bemutatkozó csaló több mint négymillió forinttal húzott le egy asszonyt a megyében, míg egy szerelemmel kecsegtető gazfickó közel hétezer dollárral kopasztott meg egy egri nőt.

 

Akár több millió forinttal is meglophatják áldozataikat azok a telefonos csalók, akik valamelyik bank nevében húznak csőbe gyanútlan embereket országszerte. A módszer Heves megyében sem ismeretlen, a rendőrség szerdai felhívása szerint múlt héten megyénkben is bővelkedtek az ehhez hasonló (és további megelőzhető) bűncselekmények.

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint két asszonyt is egy bank állítólagos alkalmazottja hívott fel. Az egyik esetben a csaló gyanús utalásokra hivatkozva arra akarta rávenni a nőt, hogy telepítsen egy új biztonsági rendszert a telefonjára.

Előtte azonban négy próbautalást is elvégeztetett vele, amivel több mint négymillió forint kárt okozott.

A másik esetnél sem fogott gyanút a nő, ezért megadta a bankkártyaadatait és a biztonsági kódját a hívónak, aki ezeket egy vírusra hivatkozva kérte tőle. Az asszonynak ezzel majdnem másfél millió forintja veszett oda.

 

A rendőrség a két eset kapcsán azt kéri: semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem. Emellett emlékeztetnek: a bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártyaadatokat, illetve online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem.

 

Hétezer dollár kellett a romantikus csalónak

 

Egy másik szélhámos még 2022 júniusában vette fel a kapcsolatot egy egri nővel, akivel elhitette, hogy közös életet fognak kezdeni, már amennyiben sikerül külföldről hazajönnie, ehhez azonban természetesen némi pénzre van szüksége.

A csaló közel hétezer dollárt kért repülőjegyre és ügyvédre, az átutalások meg is történtek, két hónappal később viszont kiderült, hogy hazugság volt minden. Ekkor tett feljelentést a csalódott egri nő.

A rendőrség azt kéri: legyen gyanús, ha egy társkeresős ismerkedés során a másik féllel nem lehet semmilyen személyes kontaktust teremteni, illetve meggyőződni arról, ki is ő valójában, továbbá legyünk gyanakvóak akkor is, ha valaki egy rövid, felületes ismeretség okán pénzt kér tőlünk.

 

(Címlapkép: Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló