2022. szeptember 30., Jeromos

Riasztó

#rendőrség #csalás #unokázós csalók

Nyolcmillióval akartak megkopasztani egy Heves megyei nénit, de végül kettővel is beérték az unokázós csalók

Kovács Dávid 2022.08.16. 15:21

A 84 éves nő valószínűleg minden pénzét odaadta volna, de csak ennyit tudott zsebből kifizetni.

 

Hétfőn újra rendkívül aljas módszerrel csaltak ki egy idős nőtől több millió forintot, derül ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság felhívásából, amelyet az Egri Ügyeknek is eljuttattak kedden.

A rendőrség közlése szerint a 84 éves nőnek egy ismeretlen rendőrként mutatkozott be, majd közölte vele, hogy a fiát fegyvercsempészés miatt letartóztatták, de váltságdíjért cserébe ki lehet kiváltani. A néni elmondta: nem tud hirtelen nyolcmillió forintot előteremteni, mindössze kettőt tud azonnal átnyújtani. A csalónak ez az összeg is megfelelt.

Az idős hölgy a kapott utasítások szerint kisétált a kapu elé, ahol egy nejlontáskában letette a pénzt maga mellé a földre. Ezt követően egy férfi odament hozzá, majd miközben a pénzt eltette, azt mondta: ne aggódjon, hamarosan haza fogják hozni a fiát. A néni később gyanakodni kezdett, ezért felhívta a fiát, ekkor derült ki, hogy az álrendőr története hazugság volt.

 

Nem mindenki dől be

 

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint egy másik kiszemeltet pár hete azzal hívtak fel, hogy a fiát letartóztatták, a kiszabadításához pedig némi pénzre van szükség. Ez az eset azonban szerencsésen végződött, mivel a férfi egyből megszakította a beszélgetést, majd felhívta fiát, aki megnyugtatta, hogy minden rendben van vele.

 

Rendőrség: Nem pénzért segítünk

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a közeltmúltbeli esetek miatt újabb figyelmeztetést tett közzé a Police.hu oldalon, amelyben több tippet, tanácsot is adnak az esetleges áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Ebben többek között azt is rögzítik: hivatalos személy nem kér pénzt a segítségért, sem rendőr, sem mentős, sem tűzoltó.

Ne feledjék, ha baj van, a rendőrség az, aki segíteni tud, és ezt nem pénzért teszi!

– húzzák alá.

 

Arra az esetre, ha valakit hasonló hírrel hívna fel egy ismeretlen, a rendőrség azt javasolja, tegyük le a telefont, majd hívjuk fel azt a hozzátartozónkat, akire hivatkozva telefonáltak nekünk. Bátran tegyünk fel ellenőrző kérdéseket is („Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”), és ne hagyjuk, hogy sürgessenek bennünket, próbáljunk nyugodtak maradni.

 

Ezek mellett jusson eszünkbe, hogy egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni. És végül: figyelmeztessük idős hozzátartozóinkat a hasonló bűncselekményekre, ha pedig felmerül, hogy unokázós csalók próbáltak meg bennünket vagy egy szerettünket átverni, mindenképp forduljunk a rendőrséghez a 112-es számon.

 

(Címlapkép: Tomfield / Pixabay)

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló